بازار کار رشته مهندسی عمران
بازار کار رشته مهندسی عمران یکی از بهترین بازار کار های موجود در کشور ما است. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته بلافاصله بعد از اتمام دوره تحصیلی خود در مقطع کارشناسی می توانند در مشاغل مختلفی مربوط به این رشته وارد بازار کار شوند. دانش آموختگان مهندسی عمران علاوه بر امکان حضور در ادارات و سازمانهای دولتی و همچنین می توانند در شرکت های خصوصی نیز در رده های شغلی مختلف مشغول به کار شوند. فارغ التحصیلان این رشته بعد از اتمام دوره لیسانس همچنین می توانند با شرکت در آزمون نظام مهندسی و دریافت مهندسی خود در بخش نظارت و اجرا و محاسبات فعالیت حرفه ای خود را در بازار آغاز کرده و بدون نیاز به استخدام در یک شرکت و یا سازمان های دولتی نیز شرایط خوبی برای خود به وجود آورند.
البته در سالهای اخیر به دلیل ورود مهندسین سایر رشته ها به بازار کار رشته مهندسی عمران تا حدی بازار کار این رشته با چالش هایی روبرو شده است. اما با این حال فارغ التحصیلان این رشته در صورت داشتن توانمندی ها و مهارت های لازم مخصوصاً مهارت های مربوط به نرم افزارهای تخصصی مهندسی عمران می توانند شرایط خوبی از این نظر برای خود ایجاد کرده و در رده های شغلی مناسبی استخدام شوند.
- مهندسین عمران در بخش اجرا می توانند به عنوان سرپرست کارگاه و یا پیمانکار در پروژه های مختلف فعالیت داشته باشند.
- همچنین می توانند در عرصه نقشه کشی و طراحی سازه ساختمان نیز فعالیت حرفه ای خود را انجام دهند.
- ارائه خدماتی مانند متره و برآورد پروژه و همچنین بخش نظارت یکی دیگر از آیتم هایی است که مهندسین عمران می توانند از مهارت های خود برای ارائه خدمات در آنها استفاده نمایند.
در نظر داشته باشید که هر پروژه ساختمانی بسته به متراژ و شرایط ممکن است نیاز به چندین مهندس عمران در یک رشته داشته باشد. با اضافه کردن امکان استخدام در شرکت های بزرگ فنی مهندسی به راحتی میتوان درک کرد که بازار کار رشته مهندسی عمران فوق العاده جذاب است و فارغ التحصیلان این رشته در صورت داشتن توانمندی های حداقلی به راحتی میتوانند فعالیت حرفه ای خود را آغاز نمایند.
کاربردهای رشته مهندسی عمران
کاربردهای رشته مهندسی عمران را می توان به دو بخش اساسی و مهم تقسیم کرد. در بخش اول این رشته شرایط لازم برای ارتقای سطح علمی دانشجویان در مهندسی عمران را فراهم کرده و شرایط خوبی از این واقع در سطح کشور ایجاد می نماید. در واقع دانشجویان با شروع دوران تحصیل خود در رشته مهندسی عمران می توانند به صورت کامل با این رشته آشنا شده و از نظر علمی به تخصص های لازم در این باره برسند. این دسته از دانشجویان بعد از اتمام دوره کارشناسی و یا حتی دوره کارشناسی ارشد و دکترا می توانند برای پژوهشها و تحقیقات بیشتر در رشته مهندسی عمران فعالیت کرده و یا حتی به عنوان استاد دانشگاه به سیستم آموزشی مهندسی عمران در دانشگاه های کشور اضافه شوند. از این بابت رشته مهندسی عمران به عنوان یک رشته فنی مهندسی بسترهای لازم برای ارتقای علمی رشته در کشور را فراهم می آورد.
همچنین شایان ذکر است که خدمات نظام مهندسی در رشته مهندسی عمران نیز از جمله خدمات فوق العاده ارزنده برای هر کشور محسوب میشوند و خدمات عمرانی از جمله خدماتی هستند که لازمه ارتقاء سطح کیفیت زندگی در جوامع امروز میباشند. در رشته مهندسی عمران با پرورش مهندسین و افزایش سطح آمادگی های آنها برای اجرای پروژه های عمرانی و بسترهای لازم برای ارائه هرچه بهتر این خدمات نیز در جامعه فراهم می آید.
درآمد رشته مهندسی عمران
درآمد رشته مهندسی عمران بسته به شرایط و موارد مختلفی تعیین می شود و فارغ التحصیلان این رشته می توانند به درآمدهای قابل توجهی دست یابند. قبل از اینکه به معرفی میزان درآمد و تحصیلات مهندسی عمران بپردازیم لازم است تا چند فاکتور بسیار مهم تاثیرگذار بر روی درآمد دانش آموختگان این رشته را با هم بررسی کنیم.
- داشتن تسلط کافی بر روی نرم افزارهای تخصصی و حرفهای مهندسی عمران می تواند با عکس بالاتر رفتن درآمد دانش آموختگان این رشته شود.
- افزایش تجربه یکی دیگر از فاکتور های موثر در افزایش درآمد دانش آموختگان این رشته است.
- کسب مهارت در محیط کار و همچنین داشتن تخصص های ویژه از دیگر عوامل موثر بر این موضوع است.
- همچنین در نهایت رده شغلی و محل استخدام نیز از جمله عواملی هستند که به صورت مستقیم بر روی درآمد رشته مهندسی عمران تاثیر دارند.
در نهایت دانش آموختگان این رشته می توانند با تکیه بر این عوامل و بهتر کردن شرایط خود در آنها درآمد قابل توجهی برای خود به دست آورند.
رشته مهندسی عمران در جهان
نکته بسیار جالب توجه این است که رشته مهندسی عمران در جهان نیز از جمله رشته های فنی مهندسی فوق العاده جذاب محسوب می شود. این رشته در برترین دانشگاه های جهان نیز تدریس شده و هر ساله علاقمندان بسیار زیادی از سرتاسر دنیا برای تحصیل در این رشته وارد دانشگاه های جهان می شوند. از نظر میزان درآمد نیز دانش آموختگان رشته مهندسی عمران در دانشگاه های برتر جهان می توانند شرایط خوبی در کشورهای مختلف داشته باشند.
مزیت بسیار بزرگ وجود این رشته در دانشگاه های برتر دنیا این است که فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی مهندسی عمران در داخل کشور ما می توانند برای پذیرش در بهترین دانشگاه های جهان اقدام نمایند. در حال حاضر طبق استاندارد QS ده دانشگاه برتر رشته مهندسی عمران در جهان به شرح زیر هستند:
- دانشگاه ماساچوست (MIT) آمریکا
- دانشگاه دلفت هلند
- دانشگاه ملی سنگاپور
- دانشگاه برکلی آمریکا
- امپریال کالج لندن
- دانشگاه ETH سوئیس
- دانشگاه نانیانگ سنگاپور
- دانشگاه استنفورد آمریکا
- دانشگاه EPFL سوئیس
همان طور که ملاحظه می نمایید، در این رده بندی دو دانشگاه آسیایی نیز در رتبه های بالا قرار داشته و شرایط بسیار خوبی دارند. همچنین در این رده بندی دانشگاه صنعتی شریف نیز در رتبه ۱۵۱ تا ۲۰۰ قرار گرفته است. این مهم نشان از بالا بودن سطح علمی این دانشگاه در رشته مهندسی عمران دارد.
فارغ التحصیلان این رشته در کشورهای مختلف با حقوق متفاوتی نیز وارد بازار کار می شوند. در حال حاضر متوسط حقوق مهندسی عمران در آمریکا حدود ۷۰ هزار دلار است. این رقم بر اساس تجربه و سطح توانمندی های دانشجویان باز هم قابل افزایش است. از این رو شرایط از این نظر نیز برای فارغ التحصیلان این رشته فوق العاده است.