بازار کار رشته مدیریت بازرگانی
در این بخش قرار است نگاه کلی به بازار کار رشته مدیریت بازرگانی داشته باشیم. توجه داشته باشید که بازار کار براساس شرایط موجود در بازار و نیاز سازمان ها و همچنین مدیریت بخش دولتی ایجاد می شود. به صورت کلی می توان بازار کار مناسبی را برای رشته مدیریت بازرگانی در نظر گرفت. ممکن است برخی از فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار غیر مرتبط با درآمد کمتر مشغول به کار شوند که این امر به دلیل سوء مدیریت در استفاده از پتانسیل های بالقوه افراد است. اما به صورت کلی در صورب کسب توانایی و مهارت های عملی می توان به درآمد خوبی دست پیدا کرد. در زیر جایگاه های شغلی که برای رشته مدیریت بازرگانی وجود دارد را ذکر می کنیم:
شرکت ها و سازمان های خصوصی و دولتی موسسات بانکی بیمه شرکت های صادرات و واردات شرکت حوزه های بازرگانی بین المللی مدیر تبلیغات مدیر بازاریابی دیجیتال مارکتینگ مدیریت نظارت و بازرسی مدیریت حمل و نقل دریایی بین قاره ای مدیریت بحران سیاستگذاری علم و فناوری مربیگری کسب و کار موسسات تحقیقاتی و پژوهشی سازمان های بازگانی، صنعتی و دولتی به عنوان مدیران اجرایی
کاربردهای رشته مدیریت بازرگانی
به طور کلی از سه حیث می توان کاربردهای رشته مدیریت بازرگانی را مورد توجه قرار داد. در وهله اول آموزش عالی در هر رشته تخصصی به دنبال تربیت نیروهای متخصص در سطوح مختلف کارشناسی تا دکتری است و انتظار می رود این افراد در کنار هم پاسخگوی نیازهای تحقیقاتی و اجرایی در کشور باشند. در صورت داشتن مدرک کارشناسی ارشد و دکتری می توان در زمینه آموزش نیروهای حرفه ای به عنوان استاد در دانشگاه های کشور مشغول به کار شد. در واقع پرورش اساتید برای دانشجویان در سال های آینده و افزایش سطح علمی کشور از کاربردهای بسیار مهم این رشته محسوب می شود. در وهله دوم مراکز تحقیقاتی سراسر کشور که به متخصصین این رشته جهت انجام پژوهش نیاز دارند. وهله سوم؛ خدمات اجرایی در سازمان ها یا مراکز اداری جهت انجام پروژه های سازمانی که نیازمند نیروهای متخصص و حرفه ای است.
درآمد رشته مدیریت بازرگانی
درآمد رشته مدیریت بازرگانی به جایگاه شغلی و سازمان محل خدمت بستگی دارد. فارغ التحصیلان می توانند امیدوار باشند که با کسب دانش و توانایی و استمرار در کسب علم و آگاهی می توانند آینده درخشانی را برای خود رقم بزنند. دانشجویان رشته رشته مدیریت بازرگانی پس از فارغ التحصیلی در ادارت دولتی یا خصوصی یا پژوهشکده های مختلف صنایع می توانند مشغول به کار شوند و به درآمد قابل قبولی برسند. مراکز دولتی یا خصوصی درآمدهای متفاوتی را برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر می گیرند. پروژه های دولتی و یا استخدام در سازمان های دولتی یا نیمه دولتی حقوق و درآمد مشخصی دارند.
چالش موجود برای درآمد در این رشته مانند سایر رشته ها این است که شایسته سالاری برای استخدام مورد توجه قرار نمی گیرد. بنابراین ممکن است برخی از فارغ التحصیلان در شغل های غیر مرتبط با درآمد پایین مشغول به کار شوند.
اگر بخواهیم به طور کلی و در یک جمع بندی شرایط حقوق و دستمزد فارغ التحصیلان این رشته را مورد بررسی قرار دهیم باید یادآور شویم که این مهم به شدت به مهارت ها، رزومه و مدرک فرد بستگی دارد و می تواند یک درآمد بالا و قابل توجهی را در برگیرد. ردیف شغلی، سازمان محل خدمت و میزان مهارت ها و… از جمله فاکتورهایی هستند که می توانند میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته مدیریت بازرگانی را تحت تاثیر قرار دهند.
ادامه تحصیل در رشته مدیریت بازرگانی
بسیاری از فارغ التحصیلان رشته مدیریت بازرگانی برای کسب جایگاه های شغلی بالاتر و رسیدن به درآمد بیشتر به دنبال ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری هستند.
رشته مدیریت بازرگانی در جهان
رشته مدیریت بازرگانی در جهان بسیار حائز اهمیت است. تقریباً ۹۰ درصد از کسب و کارهای استارتاپی در پنج سال اول شروع به کار به طرز وحشتناکی شکست می خورند که تقریباً ۹۰ درصد آنها به دلیل مدیریت ضعیف شکست می خورند. خبر خوب این است که برای بسیاری از افراد، مدرک مدیریت بازرگانی میتواند ارزش سرمایهگذاری را از نظر فرصتهای شغلی بالقوه گسترده، پتانسیل درآمد بیشتر و احتمال پیشرفت شغلی داشته باشد. کسب مدرک مدیریت بازرگانی همچنین می تواند رضایت شخصی فوق العاده و احساس غرور ایجاد کند. پیشبینی میشود که اشتغال کلی در مشاغل مدیریتی مانند مدیریت بازرگانی از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۱ به میزان ۸ درصد رشد کند که سریعتر از میانگین همه مشاغل است. انتظار می رود که این افزایش منجر به ایجاد حدود ۸۸۳۹۰۰ شغل جدید در طول دهه اخیر شود. به صورت کلی فارغ التحصیلان این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان رشته مدیریت بازرگانی بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.
اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته مدیریت بازرگانی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهمترین رتبهبندیهای دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بینالمللی، نسبت دانشجویان بینالمللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاهها را رتبهبندی میکند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته رشته مدیریت بازرگانی ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:
دانشگاه هاروارد، کمبریج، ایالات متحده آمریکا – Harvard University INSEAD فونتنبلو، فرانسه – INSEAD مدرسه تجارت لندن، انگلستان – London Business School دانشگاه استنفورد، ایالات متحده – Stanford University موسسه فناوری ماساچوست (MIT)کمبریج، ایالات متحده آمریکا – Massachusetts Institute of Technology (MIT) دانشگاه بوکونی، میلان ایتالیا – Bocconi University دانشگاه پنسیلوانیا، فیلادلفیا، ایالات متحده آمریکا – University of Pennsylvania دانشگاه کمبریج، بریتانیا – University of Cambridge دانشگاه آکسفورد، بریتانیا – University of Oxford دانشکده مدیریت HEC پاریس، فرانسه – HEC Paris School of Management
در میان دانشگاه های آسیایی دانشگاه ملی سنگاپور در رتبه ۱۳ و دانشگاه تکنولوژی نانیانگ در رتبه ۲۰ قرار دارد. دانشگاه تهران نیز در رده بندی ۵۰۱-۵۵۰ قرار دارد.
میانگین حقوق ملی برای رشته مدیریت بازرگانی در کانادا ۸۵۹۲۹ دلار در سال یا یا ۴۴.۹۱ دلار در ساعت است. حقوق افراد با سابقه کم از ۶۷۴۶۶ دلار در سال شروع می شود، در حالی که اکثر افراد با تجربه تا ۱۲۰۹۳۳ دلار در سال درآمد دارند. متوسط حقوق مدیر بازرگانی در ایالات متحده از تاریخ ۸۰,۳۰۵ دلار است، اما محدوده حقوق معمولاً بین ۵۹,۵۷۰ تا ۱۰۵,۸۶۶ دلار است. محدوده حقوق می تواند به طور گسترده ای بسته به عوامل مهم بسیاری از جمله تحصیلات، گواهینامه ها، مهارت های اضافی، سابقه کار و … متفاوت باشد. بر کسی پوشیده نیست که مشاغل مدیریت کسب و کار دستمزد بالایی دارند. در واقع، طبق دفتر آمار کار، متوسط حقوق سالانه برای مشاغل مدیریتی در ماه می ۲۰۲۱ حدودا ۱۰۲۴۵۰ دلار بود.