رشته فلسفه


بازار کار رشته فلسفه

بازار کار رشته فلسفه را از دو دیدگاه مختلف می توانیم مورد بررسی قرار دهیم. اول باید به معرفی رده های شغلی و شرایط هریک از این رده های شغلی در رشته فلسفه پرداخته و سپس به بررسی آینده شغلی دانش آموختگان این رشته بپردازیم. در مجموعه رده های شغلی متنوعی برای رشته فلسفه قابل تصور است که دانش آموختگان می توانند به دنبال رسیدن به هر یک از این جایگاه ها باشند. در حال حاضر از رایج ترین رده های شغلی مربوط به رشته فلسفه می توان به استاد دانشگاه، پژوهشگر، نویسنده، سردبیر روزنامه و مجلات، ورود به نهادهای دولتی مانند سازمان صدا و سیما یا مراکز پژوهشی مربوط به رشته های علوم انسانی، معلم آموزش و پرورش، حضور در نهادها و سازمان‌های سیاسی کشور و مواردی از این دست اشاره کرد.

ملاحظه می کنید که رتبه های شغلی متنوعی را می‌توان برای رشته فلسفه در نظر گرفته اما موضوع اینجاست که بسیاری از این رده های شغلی تنها مختص به رشته فلسفه نبوده و دانش آموختگان سایر رشته های علوم انسانی نیز می توانند با داشتن تخصص های لازم وارد چنین جایگاه در بازار کار شوند. به همین دلیل است که دانش آموختگان رشته فلسفه معمولاً با مشکلاتی برای انتخاب شغل مناسب روبه‌رو بوده و در خیلی از مواقع شاهد هستیم که دانش آموختگان این رشته اقدام به حضور در شغل های مرتبط با این رشته می نمایند.

به نظر می‌رسد که فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا فلسفه می توانند شرایط بهتری در بازار کار داشته باشند و به جایگاه های شغلی بهتری برسند. البته که برخی از رده های شغلی تعریف شده برای رشته فوق‌العاده جایگاه بالایی در جامعه داشته و حتی امکان ورود به نهاد های سیاسی مهم مانند مجلس نیز برای فارغ التحصیلان این رشته وجود خواهد داشت.
گرایش های رشته فلسفه

رشته فلسفه مطابق با چارت جدید آموزشی در مقطع کارشناسی فاقد هر نوع گرایشی می باشد. دانشجویان علاقه مند به این رشته در مقاطع بالای تحصیلی چون کارشناسی ارشد و دکتری می توانند در گرایش های مورد علاقه خود به صورت متمرکز تحصیل کنند.


کاربردهای رشته فلسفه

نوبت به بررسی کاربردهای رشته فلسفه می رسد. وارد شدن رشته فلسفه به دانشگاه های کشور با اهداف و کاربردهای مختلفی انجام پذیرفته است. دقت داشته باشید که تعریف کاربردهای یک رشته دانشگاهی هم می‌تواند در بخش صنعت و نظام اجتماعی کشور تعریف شود و هم امکان تعریف کردن این کاربرد ها برای بالاتر بردن جایگاه علمی خود آن رشته نیز وجود دارد. به عنوان مثال از اصلی ترین و مهم‌ترین اهداف و کاربردهای فلسفه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

یکی از مهم‌ترین و اصلی ترین اهداف مجموعه کارشناسی فلسفه آموزش و تربیت معلمان و اساتید فلسفه برای دانشگاه های کشور است. مسلماً با بازنشسته شدن اساتید قدیمی فلسفه در دانشگاه های کشور نیاز به پرورش اساتید در جدید احساس می‌شود که این رشته می تواند برای این منظور کاربرد داشته باشد. همچنین از دیگر کاربرد ها و اهداف این رشته می‌توان به تربیت محققان برای درک هرچه بهتر فلسفه انسانی اسلامی و یا سایر مکتب ها اشاره نمود. تربیت جامعه شناسان و ایجاد تخصص های لازم در آن ها برای ارائه راهکارهای خلاقانه برای داشتن یک جامعه بهتر در کشور یکی دیگر از کاربرد های این رشته محسوب می شود.

درآمد رشته فلسفه

بررسی درآمد رشته فلسفه یکی از مهم‌ترین نکات و موضوعاتی است که باید به بررسی آن بپردازیم. بررسی درآمد رشته فلسفه با چالش هایی روبرو است. در وهله اول باید متذکر شویم که بسیاری از فارغ التحصیلان و دانش آموختگان بعد از اتمام دوره تحصیلی در مجموعه ها و رده های شغلی نامرتبط با این رشته وارد بازار کار می‌شوند که عملاً نمی‌توان درآمد آنها را مربوط به این رشته در نظر گرفت. ورود دانش آموختگان به نهادهای سیاسی و اجتماعی مانند صدا و سیما و مجلس می‌تواند درآمدهای قابل توجهی برای آنها به دنبال داشته باشد اما شایان ذکر است که تعداد افراد زیادی نمی توانند وارد چنین جایگاه‌هایی شوند و از طرف دیگر خود این جایگاه‌ها نیز تنها برای فارغ التحصیلان فلسفه مشخص نشده و امکان ورود به آنها برای دانش آموختگان سایر رشته های علوم انسانی نیز وجود دارد.


ادامه تحصیل در رشته فلسفه

لازم دانستیم تا برای ایجاد شناخت بهتر نسبت به این رشته برای علاقمندان شرایط ادامه تحصیل در آن را نیز برای شما بازگو کنیم. همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم امکان ادامه تحصیل در این رشته برای علاقه‌مندان هم در مقطع کارشناسی ارشد و هم در مقطع دکترا وجود دارد. البته گرایش های مختلفی برای مقاطع بالاتر تحصیلی در نظر گرفته شده است که علاقه‌مندان می توانند متناسب با اهداف خود برای ورود به بازار کار و یا اهداف پژوهشی گرایش های مختلف را انتخاب کنند.


رشته فلسفه در جهان

نوبت به بررسی شرایط رشته فلسفه در جهان می رسد. در حال حاضر این رشته در جهان نیز به عنوان یک رشته خاص در گروه علوم انسانی تعریف می شود و هر سال علاقمندان زیادی برای ورود به بهترین دانشگاه های کشور در این رشته اقدام می نمایند. دقت داشته باشید که تحصیل در فلسفه در سطح جهانی نیز بیشتر برای علاقه‌مندان به این رشته انجام پذیرفته و معمولاً فلسفه در سطح جهانی نیز به عنوان یک رشته محبوب و جذاب شناخته نمی شود. اما با این حال امکان ورود به این رشته در بهترین دانشگاه های جهان نیز برای علاقمندان وجود دارد و حتی دانشجویان ایرانی نیز می توانند با اهداف مختلف برای ورود به این رشته در مقاطع تحصیلی بالاتر اقدام نمایند.

رشته فلسفه در جهان با عنوان Philosophy شناخته می‌شود و اگر شما به دنبال انتخاب یک برنامه آموزشی مناسب برای ورود به این رشته در دانشگاه های جهان هستید می بایست برنامه های مربوط به این عبارت را جستجو نمایید. برای اینکه شرایط ادامه تحصیل در فلسفه در برترین دانشگاه های جهان را برای شما تشریح کنیم و زندان سیم تا سری به استاندارد QS زده و به معرفی برترین دانشگاه های رشته فلسفه در جهان بپردازیم. در حال حاضر در آخرین به روز رسانی این استاندارد ۱۰ دانشگاه برتر در این رشته به شرح زیر هستند:

دانشگاه نیویورک آمریکا دانشگاه روتگرتز آمریکا دانشگاه ملی استرالیا دانشگاه اقتصاد و علوم انسانی لندن دانشگاه پیتزبورگ در آمریکا دانشگاه آکسفورد انگلستان دانشگاه کمبریج انگلستان دانشگاه هاروارد امریکا دانشگاه King’s college لندن دانشگاه تورنتو کانادا

همچنین اگر بخواهیم برترین دانشگاه های رشته فلسفه در قاره آسیا را مورد بررسی قرار دهیم دانشگاه ملی سنگاپور با قرار گرفتن در رتبه سی و دانشگاه چینی ها در هنگ کنگ با قرار گرفتن در رتبه ۳۴ بهترین دانشگاه های آسیایی برای ورود به این رشته محسوب می شوند. اما متاسفانه دانشگاه های ایرانی جایگاهی در این رده بندی ندارند.

همچنین برای اینکه شناخت شما نسبت به رشته فلسفه در جهان را بالاتر ببریم لازم دانستیم تا نگاهی به بازار کار و درآمد این رشته در کشورهای مختلف داشته باشیم. در حال حاضر رده‌های شغلی بسیار متنوعی برای فارغ التحصیلان این رشته در جهان در نظر گرفته شده است که از آن دسته می توان به ورود به شغل های مانند معلمی و اساتید دانشگاه اشاره کرد. البته در سطح جهانی رده های شغلی مربوط به موسیقی و هنر نیز برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر گرفته شده است که می‌تواند امکان ورود به بازار کار را برای فارغ التحصیلان بهتر نماید.

میزان درآمد فارغ التحصیلان این رشته در جهان نیز به موارد مختلفی بستگی دارد که از آن جمله می‌توان به میزان تجربه و جایگاه شغلی مورد نظر اشاره داشت. فارغ التحصیلان این رشته می توانند به درآمدهای ۱۲ تا ۱۰۰ دلاری برای هر ساعت در بازار کار بسته به میزان تجربه و البته نوع جایگاه شغلی برسند.