بازار کار رشته شیمی کاربردی
در این بخش قرار است به بازار کار رشته شیمی کاربردی بپردازیم. بازار کار رشته شیمی کاربردی در کشور ایران مناسب است. البته توجه داشته باشید که به دلیل سوءمدیریت و عدم توجه به پتانسیل های بالقوه دانشجویان، برخی از فارغ التحصیلان در رشته های غیر مرتبط با درآمد کمتر مشغول به کار شده اند. با این حال با افزایش مهارت علمی و تقویت رزومه می توان در رده یا ردیف های شغلی با درآمد خوب مشغول به کار شد. به صورت کلی بازار کار رشته شیمی کاربردی در سازمان های زیر تعریف شده است:
- مسئولیت هدایت آزمایشگاه های آموزشی
- همکاری در زمینه های مختلف با دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور
- سرپرستی آزمایشگاه های ساده در صنایع شیمی موجود
- همکاری و راه اندازی صنایع جدید با صنعت/ دولت و دانشگاه
کاربردهای رشته شیمی کاربردی
کاربردهای رشته شیمی کاربردی از دو دیدگاه مهم قابل بررسی است. در دیدگاه اول کاربرد رشته شیمی کاربردی مربوط به بکارگیری دانشجویان در موسسات آموزشی مانند دانشگاه ها یا دبیرستان و همچنین مراکز تحقیقاتی است. با توجه به اینکه دانشجویان آینده نیاز به اساتید و دبیرانی دارند که آن ها را با این رشته آشنا کرده و برای بازار کار آماده کند، بنابراین یکی از کاربردهای این رشته مربوط به حیطه آموزشی است. دانشجویان رشته شیمی کاربردی می توانند با اخذ مدرک تحصیلی ارشد و دکترا به عنوان استاد یا هئیت علمی در دانشگاه ها مشغول به کار شوند. از طرف دیگر کاربرد دوم رشته شیمی کاربردی مربوط به بکارگیری نیروی انسانی در سازمان های اجرایی و خدماتی است. نیاز صنعت به متخصصین این رشته باید توسط فارغ التحصیلانی برطرف شود که شایستگی لازم برای انجام امور محوله را دارند. در نتیجه فارغ التحصیلان می توانند مهارت های علمی و عملی خود را در حیطه خدماتی و اجرایی به کار گرفته و نیاز سازمان ها را برطرف کنند.
به صورت کلی با توجه به سه ضلع دانشگاه، صنعت و دولت، برای فارغ التحصیلان رشته شیمی کاربردی در هر سه ضلع رده های شغلی تعریف شده تا ارتباط این سه ضلع مستحکم تر شود.
درآمد رشته شیمی کاربردی
در این بخش قرار است به شرایط درآمد رشته شیمی کاربردی نگاهی بیندازیم. به صورت کلی می توان درآمد متوسط و یا رو به بالایی را برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر گرفت. اما با توجه به اینکه شایسته سالاری مناسبی برای استخدام فارغ التحصیلان انجام نمی شود، برخی از افراد در رده های شغلی با درآمد کمتر مشغول به کار شده اند که همین امر ممکن است دانشجویان را از ورود به این رشته منصرف کند. اما به صورت کلی می توان چشم انداز خوبی برای رشته شیمی کاربردی متصور شد. زیرا نیاز جامعه به متخصصین این رشته بیش از پیش افزایش یافته است.
به صورت خلاصه درآمد رشته شیمی کاربردی به فاکتورهای متعددی مانند مدرک تحصیلی، جایگاه شغلی، مکان استخدام، سازمان محل خدمت، سابقه خدمت و رزومه فرد بستگی دارد. با افزایش دانش تخصصی و عملی می توان در رده های شغلی مناسب با درآمد بالا مشغول به کار شد و به حقوق کافی رسید.
ادامه تحصیل در رشته شیمی کاربردی
بسیاری از فارغ التحصیلان بعد از اتمام دوره کارشناسی به دنبال ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلی تکمیلی بالاتر هستند. با توجه به اینکه در این مقاطع شرایط بازار کار و درآمد بهتر است و همچنین از نظر جایگاه اجتماعی این مقاطع در شرایط بهتری قرار دارند؛ بنابراین دانشجویان برای ورود به مقاطع تحصیلی بالاتر با همدیگر به رقابت می پردازند.
رشته شیمی کاربردی در جهان
با توجه به پیشرفت روز افزون علم شیمی و نیازهای رو به رشد جامعه بشری در بکارگیری علوم جدید، در نتیجه پرورش و جذب نیروهای متخصص و آگاه به این علوم از الزامات اولیه یک جامعه است. مدرک شیمی کاربردی می تواند دنیایی از فرصت ها را ایجاد کند و به فرد این امکان را می دهد که در تحقیقات، دانشگاهی، انتشارات یا سایر زمینه ها کار کند. به همین دلیل فارغ التحصیلان این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان رشته شیمی کاربردی بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.
اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته شیمی کاربردی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهمترین رتبهبندیهای دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بینالمللی، نسبت دانشجویان بینالمللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاهها را رتبهبندی میکند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته شیمی کاربردی ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:
- موسسه فناوری ماساچوست (MIT) کمبریج، ایالات متحده آمریکا – Massachusetts Institute of Technology (MIT)
- دانشگاه هاروارد کمبریج، ایالات متحده آمریکا – Harvard University
- دانشگاه استنفورد، ایالات متحده – Stanford University
- دانشگاه کمبریج، بریتانیا – University of Cambridge
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB)، ایالات متحده آمریکا – University of California, Berkeley (UCB)
- دانشگاه آکسفورد، بریتانیا – University of Oxford
- دانشگاه فناوری نانیانگ، سنگاپور (NTU) – Nanyang Technological University, Singapore
- دانشگاه ملی سنگاپور (NUS) – National University of Singapore
- دانشگاه EPFL لوزان، سوئیس
- موسسه فناوری کالیفرنیا (Caltech)، پاسادنا، ایالات متحده آمریکا – California Institute of Technology (Caltech)
در بین دانشگاه های آسیایی، دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور با رتبه ۷ و دانشگاه ملی سنگاپور با رتبه ۹ در لیست برترین دانشگاه های جهان برای رشته شیمی هستند. در میان دانشگاه های ایرانی، دانشگاه تهران در رده ۴۰۱-۴۵۰ و دانشگاه علوم و فناوری ایران و دانشگاه آزاد یزد در رده ۵۵۱-۶۰۰ قرار دارند.
درآمد و دستمزد دریافتی در کشورهای جهان براساس مدرک تحصیلی و سابقه کار و همچنین سازمان محل خدمت متغیر است. به صورت کلی متوسط حقوق شیمیدان در کانادا ۶۰۸۰۱ دلار در سال یا ۳۱.۱۸ دلار در ساعت است. متوسط دستمزد سالانه کارشناس شیمی کاربردی در ایالات متحده تقریباً ۱۲۳۲۹۶ دلار است که ۷۲ درصد بالاتر از میانگین ملی است. محدوده حقوق برای شغل دکترای شیمی از ۷۱۸۹۳ تا ۱۰۴۶۸۲ دلار در سال در ایالات متحده است.
مشاغل شیمی پردرآمد در جهان شامل:
- شیمیدان دارویی- محدوده حقوق: ۸۵۵۰۰ تا ۱۴۳۰۰۰ دلار در سال
- شیمی فیزیک- محدوده حقوق: ۷۳۰۰۰ تا ۱۱۵۵۰۰ دلار در سال
- مهندس فرآیند شیمی- محدوده حقوق: ۸۰۰۰۰ تا ۱۰۶۰۰۰ دلار در سال
به طور کلی کشوری که بیشترین دستمزد را به کارشناسان شیمی کاربردی خود می دهد سوئیس است.