رشته زبان شناسی


بازار کار رشته زبان شناسی

در این بخش قرار است نگاه کلی به بازار کار رشته زبان شناسی داشته باشیم. بازار کار این رشته در ایران تقریباً متوسطبوده و فارغ التحصیلان می توانند با افزایش مهارتهای علمی و عملی به جایگاه شغلی مناسب با درآمد خوب دست پیدا کنند. البته ممکن است برخی از فارغ‌التحصیلان در رده های شغلی غیر مرتبط با درآمدی کمتر استخدام شده باشد که این امر به دلیل سوء مدیریت در استفاده از پتانسیل‌های بالقوه متخصصین زبان شناسی است. اما به صورت کلی با تقویت رزومه می توان در بازار کار به جایگاه ها و رده های شغلی با درآمد خوب دست پیدا کرد. دانشجویان رشته زبان شناسی دارای چندین مسیر شغلی مختلف هستند. در ادامه برخی از جایگاه های شغلی فارغ التحصیلان رشته زبان شناسی را ارائه کردیم.

شرکت های دانش بنیان و فناور جهت همکاری با پروژه های هوش مصنوعی و یا تبدیل گفتار به متن، تشخیص گفتار و … آموزش زبان حوزه های تولید محتوای متنی و ویراستاری همکاری با فرهنگستان و یا پروژه های فرهنگ نویسی تحلیل محتوا پزشکی برای همکاری با پزشکان جهت درمان اختلالات زبان اشتغال در فرهنگستان زبان فارسی شرکتهای تبلیغاتی برای تنظیم شعار ویراستار و مشاور کار در نشریات مختلف

در کنار ایجاد تسلط بر جنبه های مختلف زبان فارسی، سویه های کاربردی زبان شناسی مورد تاکید قرار گرفته است. بدین ترتیب در صورت تسهیل روال اداری و استخدامی مرتبط، تدریس زبان فارسی به عنوان زبان دوم در مدارس مناطقی از ایران که فارسی زبان دوم ساکنان آن ها است و درس های زبان فارسی در تمامی مقاطع نظام آموزش و پرورش کشور می تواند از جمله گزینه های پیش روی فارغ التحصیلی کارشناسی زبان شناسی باشد.


کاربردهای رشته زبان شناسی

در این بخش قرار است کاربرد های رشته زبان شناسی را مورد بررسی قرار دهیم. به صورت کلی از دو دیدگاه می توان کاربردهای این رشته را در نظر گرفت. کاربرد اول مربوط به بکارگیری نیروی انسانی در مراکز آموزشی و مراکز پژوهشی است. با توجه به اینکه دانشگاه به اساتید و مربیان حرفه ای برای آماده ساختن دانشجویان آینده برای بازار کار نیاز دارد، در نتیجه برخی از دانشجویان بعد از کسب مدارک تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکترا می توانند در آموزشگاه ها و دانشگاه ها مشغول به کار شوند. بنابراین یکی از این کاربردها مربوط به آموزش است که یک بخش بسیار مهم در هر جامعه ای به شمار می رود. زیرا با توجه به ارتباط سه ضلع دانشگاه، دولت و صنعت باید هر سه ضلع این مثلث در کنار هم کار کنند تا بتوانند نیاز جامعه را برطرف کنند.

کاربرد دوم مربوط به بکارگیری نیروی انسانی در سازمانهای خدماتی و اجرایی است. بسیاری از فارغ التحصیلان در سازمان های مرتبط استخدام شده و به شرح وظایف مرتبط با رشته می پردازند. بنابراین کاربرد دوم رشته مربوط به ضلع صنعت است که فارغ التحصیلان با مهارت های تخصصی خود نیاز سازمانهای مرتبط را برطرف و به جامعه خدمت می کنند.
درآمد رشته زبان شناسی

در این بخش قرار است نگاه کلی به درآمد رشته زبان شناسی داشته باشیم. به صورت کلی می‌توان درآمد متوسط را برای فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار در نظر گرفت، البته توجه داشته باشید که درآمد ارتباط تنگاتنگی با رده شغلی افراد داشته و این شغل افراد است که مشخص کننده درآمد آنان است. برخی از فارغ التحصیلان ممکن است به دلیل عدم شایسته‌سالاری مناسب در استخدام در جایگاه های شغلی غیرمرتبط با درآمد پایین مشغول به کار شده باشد، در این صورت می‌توان با کسب دانش و مهارت به رده های شغلی مرتبط با درآمد مناسب دست پیدا کرد.

به صورت کلی حقوق های متفاوتی مبنی بر اینکه کارشناس رشته زبان شناسی در مراکز دولتی و مراکز خصوصی مشغول به کار شده باشد دریافت خواهد نمود. عامل تاثیرگذار در میزان درآمد مهارت و تجربه کاری است و هر چقدر مهارت و تجربه شخصی بیشتر باشد می توان درخواست حقوق بیشتری را داده و درآمد بیشتری کسب شود. با توجه به اینکه تعداد افراد معدودی مطالعه و ادامه این حوزه را پیگیری می کنند، بنابراین بازار شغلی مناسب داشته و رقابتی حس نمی شود و از لحاظ درآمدی می توان قیمت های هنگفتی بابت این امور دریافت کرد


ادامه تحصیل در رشته زبان شناسی

نکته مهم بعدی که باید در مورد رشته روانشناسی بدانید شرایط ادامه تحصیل در این رشته است. با توجه به اینکه در مقاطع تحصیلی بالاتر جایگاه اجتماعی بهتر و درآمد بیشتری وجود دارد، در نتیجه درصد قابل توجهی از افراد بعد از اتمام کارشناسی به دنبال تحصیلات تکمیلی هستند. امکان ادامه تحصیل برای رشته دانشگاهی زبان شناسی در دانشگاه برتر کشور فراهم شده است،


رشته زبان شناسی در جهان

نتایج کاربردی قابل تصور برای دانش زبان شناسی که در دنیای مدرن امروز بسیاری از آن ها به بهره برداری عملی و صنعتی رسیده است، از صرف دستاوردهای محض این رشته بسیار فراتر می رود. به صور کلی تقاضا برای زبانشناسان در صنایع مختلف زیاد است، از جمله آنهایی که با خدمات مبتنی بر فناوری اطلاعات سروکار دارند، زیرا امروزه پیشرفت در هوش مصنوعی، علوم ارتباطات، و کاربردهای کامپیوتری در پردازش و درک زبان طبیعی، علوم اطلاعات و سایر فناوری‌های پیشرفته در حال افزایش است. زبان شناسان حرفه ای در کشورهای مختلف در مشاغل مختلفی می توانند کار کنند و در طیف وسیعی از مشاغل درآمد زایی داشته باشند. مدرک زبان شناسی یک مدرک فوق العاده همه کاره برای فارغ التحصیل شدن است، بنابراین گزینه های شغلی زیادی برای شما در کشورهای خارجی وجود دارد.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته زبانشناسی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها را رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته زبانشناسی ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

موسسه فناوری ماساچوست (MIT) ایالات متحده – Massachusetts Institute of Technology (MIT) دانشگاه ماساچوست آمهرست ایالات متحده آمریکا – University of Massachusetts Amherst دانشگاه کمبریج انگلستان – University of Cambridge دانشگاه آکسفورد انگلستان – University of Oxford دانشگاه ادینبورگ انگلستان – The University of Edinburgh دانشگاه هاروارد ایالات متحده آمریکا – Harvard University دانشگاه استنفورد ایالات متحده آمریکا – Stanford University دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB) ایالات متحده – University of California, Berkeley (UCB) دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (UCLA) ایالات متحده – University of California, Los Angeles (UCLA) دانشگاه ملی سنگاپور (NUS) – National University of Singapore

در بین دانشگاه های آسیایی دانشگاه ملی سنگاپور در رتبه ۱۰ و دانشگاه هنگ کنگ نیز در بین دانشگاه های برتر جهان برای رشته زبان شناسی در رتبه ۱۰ قرار دارد.

متوسط حقوق یک زبان شناس ۶۸۳۴۰ دلار است. یک زبانشناس کم سابقه به طور متوسط ۵۱۵۹۴ دلار درآمد دارد، در حالی که زبان شناسان با تجربه تر به طور متوسط ۱۰۹۵۰۰ دلار حقوق دریافت می کنند. طبق دفتر آمار کار ایالات متحده، متوسط حقوق زبانشناسان ۸۰۱۷۰ دلار در سال است.