بازار رشته حقوق
بازار کار برای فارغالتحصیلان رشته حقوق زیاد و متنوع است. مهم ترین شغل در رشته حقوق از منظر رواج داشتن، شاید وکالت باشد. فارغالتحصیلان رشته حقوق می توانند بعد از شرکت و قبولی در آزمون وکلا و سپری کردن دو سال دوره کار آموزی و اختبار به عنوان وکیل مشغول به کار شوند. حضور در منصب قضات، مستشاری دادگاه و بازپرسی نیز می تواند یکی از اهداف مهم فارغ التحصیلان این رشته باشد. حضور در ادارات ثبت اسناد، املاک و دفاتر اسناد رسمی از دیگر جایگاه هایی که مناسب کارشناسان این رشته است. بعضی از فارغ التحصیلان رشته حقوق به عنوان کارشناس دادگستری استخدام می شوند. با اخذ مدارک لازم در رشته حقوق افراد می توانند در آزمون سالانه شرکت کنند و بعد از قبولی به عنوان سردفتردار مشغول به کار شوند. داوطلبان می توانند بنا به علاقه و توانایی خود به عنوان مشاور حقوقی بانک ها و شهرداری ها و شرکت های خصوصی و… استخدام شوند. داوطلبان مقطع دکتری که از دانشگاه های معتبر فارغ التحصیل شده باشند، امکان تدریس در دانشگاه را دارند.
گرایش های رشته حقوق
با توجه به اینکه مباحث رشته حقوق بسیار گسترده می باشد، در مقطع کارشناسی دانشجویان به دروس پایه و مقدماتی این رشته می پردازند. داوطلبان می توانند در مقاطع بالاتر در گرایش های مختلف ادامه تحصیل دهند. پس در مقطع کارشناسی تمامی دانشجویان با مدرکی یکسان فارغ التحصیل خواهند شد.
کاربردهای رشته حقوق
رشته حقوق دامنه وسیعی دارد به همین دلیل می توان کاربردهای مختلفی برای آن تعیین کرد. این کاربردها با اینکه وحدت رویه دارند اما نوع فعالیت در هر کدام متفاوت است. در ادامه تعدادی از مهمترین کاربردهای رشته حقوق بیان خواهد شد:
کاربرد در تحقیق و آموزش
کاربرد در قانونگذاری
کاربرد در دادرسی
درآمد رشته حقوق
درآمد رشته حقوق تا حد زیادی وابسته به شغلی است که در نهایت فارغ التحصیلان این رشته برای خود برمی گزینند. اگر شخصی بتواند به منصب قضاوت برسد مطمئنا از سطح درآمد قابل توجهی برخوردار خواهد بود. در بعضی موارد نیز فارغ التحصیلان این رشته می توانند خود به عنوان صاحب کسب و کار خود را مطرح کنند. مثلا برخی از افراد پس از پایان مدارج تحصیلی خود اقدام به تاسیس دفاتر اسناد رسمی و … می کنند. در این موارد درآمد افراد می تواند بسیار متغیر باشد. یکی از بهترین گرایش های شغلی رشته حقوق در ایران که می تواند آینده شغلی مناسبی داشته باشد، وکالت است. البته توجه کنید که عامل تعیین کننده در میزان درآمد وکلا به سابقه وکالت، داشتن تخصص در حوزه ای خاص، استان یا شهر محل سکونت و فعالیت آن شخص و میزان پرونده های ماهانه او بستگی دارد.
ادامه تحصیل در رشته حقوق
امکان ادامه تحصیل در رشته حقوق در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و مقطع دکتری وجود دارد. برای علاقه مندان به رشته حقوق در مقطع کارشناسی امکان پذیرش در دانشگاه های آزاد، پیام نور و علمی کاربردی میسر است. اما در مقطع کارشناسی ارشد فقط دانشگاه پیام نور بدون کنکور و با شرایط خاص پذیرش دانشجو دارد. دانشگاه های روزانه در مقطع کارشناسی ارشد صرفا از طریق استعدادهای درخشان و به صورت محدود بدون کنکور امکان ادامه تحصیل را برای دانشجو در گرایش های محدودی فراهم می سازند.
به طور کلی همانطور که پیشتر بیان شد، رشته حقوق در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری گرایش های زیادی دارد. برخی از مهمترین گرایش های کارشناسی ارشد رشته حقوق عبارتند از : حقوق بین الملل، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق خانواده، حقوق کیفری اطفال و نوجوانان، حقوق نفت وگاز، حقوق دادرسی اداری، حقوق ثبت اسناد و املاک، حقوق مالکیت، حقوق محیط زیست، حقوق تجارت الکترونیک، حقوق بشر، فقه وحقوق جزا، حقوق حمل ونقل، مدیریت اصلاح وکیفرهای قضایی، حقوق سردفتری، مدیریت نظارت و بازرسی، سردفتری اسناد رسمی و… . در مقطع کارشناسی ارشد هر ساله تغییراتی در تعداد گرایش ها اعمال می شود. هم اکنون حدود ۳۰ گرایش وجود دارد که علاقه مندان می توانند در آن پذیرش شوند.
علاقه مندان برای پذیرش در مقطع دکتری حقوق نیز می توانند در ۵ گرایش اصلی ادامه تحصیل دهند. این ۵ گرایش عبارتند از : حقوق عمومی، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق بین المللی عمومی، حقوق خصوصی، حقوق نفت و گاز.
رشته حقوق در جهان
فارغ التحصیلان رشته حقوق می توانند در کشورهای دیگر موفق باشند، درصورتی که مهارت و استعداد بالا داشته باشند. زیرا واحدهای رشته حقوق در ایران با کشورهای دیگر تفاوت دارد. افرادی که در دو رشته حقوق بشر و حقوق بین الملل درس خوانده اند، برای مهاجرت تحصیلی شرایط بهتری دارند.
در ۵ سال اخیر همواره دانشگاه هاروارد عنوان بهترین واحد آموزشی حقوق در جهان را کسب کرده است. پس از این دانشگاه، هم اکنون دو دانشگاه بریتانیایی آکسفورد و کمبریج در رتبه دوم و سوم قرار دارند. حضور ۶ دانشگاه از ایالات متحده، ۳ دانشگاه از انگلستان و ۱ دانشگاه از استرالیا، نشان دهنده توجه این سه کشور به رشته حقوق است. دانشگاه ملی سنگاپور بزرگترین مرکز آموزشی حقوق در آسیا می باشد و در جایگاه ۱۳ جهانی قرار دارد. این در حالیست که از آفریقا و خاورمیانه هیچ دانشگاهی در جمع ۵۰ دانشگاه برتر وجود ندارد.
درآمد رشته حقوق در کشورهای مختلف قابل توجه است. به طور مثال یک وکیل به صورت کلی در ایالات متحده سالانه حدود ۸۷۰۰۰ دلار درآمد دارد. البته این میزان با توجه به حوزه فعالیت فرد دستخوش تغییراتی می شود. مثلا یک وکیل شرکتی که وظیفه تنظیم قراردادها را دارد حدود ۱۱۳۰۰۰ دلار در سال کسب می کند. در آلمان یک وکیل سالانه حدود ۵۸۰۰۰ یورو درآمد دارد. در فرانسه درآمد یک وکیل به حدود ۵۰۰۰۰ دلار در سال می رسد. در سوییس درآمد سالانه شغل وکالت حدود ۱۲۷۰۰۰ فرانک است.