بازار کار رشته جامعه شناسی
یکی از مهمترین بخشهایی که درباره رشته جامعه شناسی باید به بررسی آن بپردازیم بازار کار این رشته است. در حال حاضر در کشور ما بازار کار رشته جامعه شناسی شرایط بسیار خوبی دارد و دانش آموختگان این رشته در صورت رسیدن به مهارت ها و توانایی های لازم می توانند در ردیف های شغلی مختلف و البته در سازمانها و ادارات بسیار متنوعی وارد بازار کار شوند. به عنوان مثال از جمله رایج ترین ردیف های شغلی تعریف شده برای فارغ التحصیلان جامعه شناسی در ایران میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
ورود به بخشهای تحریریه روزنامه ها یا اصطلاحاً روزنامه نگاری ارائه خدمات مشاوره در زمینه های مختلف مانند مشاوره بازنشستگی و یا مشاوره اعتیاد استخدام در پزشکی قانونی ورود در نهادهای مختلف سیاسی استخدام به عنوان کارمند دولت در بخشهای مختلف تحلیلگر داده مشاوره خانواده و ازدواج مددکار اجتماعی ارائه خدمات مشاوره به زندانیان و انجام آزمایش های روان شناختی بر روی آنها استخدام در سازمان ها و ادارات دولتی متنوع
همانطور که ملاحظه میکنید ردیف های شغلی و پستهای مختلفی برای فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار در دسترس هستند. این مهم باعث شده تا فارغ التحصیلان این رشته چالش خاصی برای فراغت از تحصیل نداشته و به راحتی بتوانند در هر یک از ردیف های شغلی مورد علاقه وارد بازار کار شوند.
گرایش های رشته جامعه شناسی
رشته جامعه شناسی مطابق با چارت جدید آموزشی در مقطع کارشناسی فاقد هر نوع گرایشی می باشد. دانشجویان علاقه مند به این رشته در مقاطع بالای تحصیلی چون کارشناسی ارشد و دکتری می توانند در گرایش های مورد علاقه خود به صورت متمرکز تحصیل کنند.
کاربردهای رشته جامعه شناسی
کاربردهای رشته جامعه شناسی بسیار گسترده بوده و فارغ التحصیلان این رشته و مهارت های آنها اهمیت بسیار زیادی برای داشتن یک جامعه کاملاً سالم دارند. ضرورت رشته جامعه شناسی نه فقط در ایران بلکه در تمام کشورهای جهان به خوبی احساس می شود و مطالعات و نتایج حاصل از پژوهش های این رشته به صورت عملی در زندگی تمام افراد جامعه احساس خواهد شد. این رشته هم برای تربیت متخصصین و مدرسین با سواد در دانشگاه های کشور کاربرد دارد و هم افراد متخصص در زمینه ارائه مشاوره های مختلف در جامعه را تربیت می نماید. در نظر داشته باشید که کاربردهای رشته جامعه شناسی از جنبه های مختلف از جمله آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و البته از جنبه سازمانی و اجرایی قابل بررسی است و در تمام این موارد این رشته می تواند به عنوان یک رشته مادر در نظر گرفته شود.
درآمد رشته جامعه شناسی
نوبت به بررسی درآمد رشته جامعه شناسی در کشور می رسد. همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم ردیف های شغلی مختلفی را برای فارغ التحصیلان این رشته می توان در نظر گرفت. مسلما میزان درآمد افراد در هر کدام از این ردیف های شغلی با یکدیگر متفاوت خواهد بود. بنابراین در همان نگاه اول بایستی درآمد و دانش آموختگان جامعه شناسی را به شرایط ورود آنها به بازار کار نسبت بدهیم. هر چقدر نیاز به تخصص و مهارت های مربوط به این فارغ التحصیلان بیشتر باشد حقوق بیشتری نیز برای آنها در نظر گرفته خواهد شد.
همچنین عوامل دیگری مانند میزان تجربه و یا محل خدمت از دیگر عوامل اصلی و مهم در تعیین درآمد دانش آموختگان جامعه شناسی هستند. همچنین لازم به توضیح است که با آموزش مهارت های عملی و نرم افزار های مربوط به این رشته نیز شما می توانید میزان درآمد خود را به میزان قابل توجهی در بازار کار افزایش دهید.
ادامه تحصیل در رشته جامعه شناسی
همچنین لازم است و شرایط ادامه تحصیل در رشته جامعه شناسی را در دانشگاه های کشور برای شما بررسی کنیم. همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و هم در مقطع دکترا برای علاقه مندان به جامعه شناسی در دانشگاه های کشور ما وجود دارد.
رشته جامعه شناسی در جهان
نوبت به معرفی شرایط رشته جامعه شناسی در جهان می رسد. این رشته در تمام کشورهای جهان شرایط بسیار خوبی دارد و هر ساله علاقهمندان بسیار زیادی برای فارغ التحصیل شدن در این رشته وارد دانشگاه های مختلف می گردند. دقت داشته باشید که مهارت های مربوط به جامعه شناسی برای هر جامعه لازم است و نبود این مهارت ها می توانند یک نقطه ضعف بسیار بزرگ برای یک جامعه بشری باشد. به همین دلیل توجه بسیار زیادی از سوی دولتهای جهان برای استفاده از مهارت ها و تخصص های مربوط به جامعه شناسی برای هرچه بهتر کردن شرایط زندگی جامعه بشری در نظر گرفته می شود.
برای اینکه شناخت شما نسبت به شرایط رشته جامعه شناسی در جهان بیشتر شود لازم دانستیم تا نگاهی به رتبه بندی بهترین دانشگاه های جهان در این رشته داشته باشیم. در حال حاضر طبق آخرین به روز رسانی استاندارد QS برترین دانشگاه های جهان در رشته جامعه شناسی به شرح زیر هستند:
دانشگاه هاروارد آمریکا دانشگاه آکسفورد انگلستان دانشگاه اقتصاد لندن در انگلستان دانشگاه استنفورد آمریکا دانشگاه برکلی کالیفرنیا در آمریکا دانشگاه کمبریج انگلستان دانشگاه آمستردام هلند دانشگاه شیکاگو در آمریکا دانشگاه لس آنجلس در کالیفرنیا آمریکا دانشگاه کلمبیا در نیویورک در آمریکا دانشگاه ملی سنگاپور دانشگاه پرینستون آمریکا
ملاحظه می کنید که در این رتبه بندی دانشگاه ملی سنگاپور نی جایگاه بسیار خوبی را در اختیار دارد و به عنوان برترین دانشگاه آسیایی برای رشته معرفی می شود. البته دانشگاه های دیگری مانند دانشگاه پکینگ چین و دانشگاه توکیو ژاپن نیز شرایط خوبی در این رتبه بندی دارند. البته دانشگاه های ایران در این رتبه بندی جایگاهی ندارند.
همچنین لازم است تا شرایط درآمد رشته جامعه شناسی را نیز در سطح جهان برای شما مورد بررسی قرار دهیم. البته شایان ذکر است که فارغ التحصیلان برای رشته بسته به میزان مهارت ها و شرایطی که در بخشهای قبلی به آنها اشاره کرده میتواند درآمد متفاوتی برای خود رقم بزنند. در حال حاضر درآمد فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار جهانی حتی به ۱۰۰ هزار دلار در سال نیز می رسد.