بازار کار رشته اقتصاد
فارغ التحصیلان شاخه های مختلف رشته اقتصاد می توانند در زمینه های گوناگون و رده های مختلف به اشتغال بپردازند. غیر از داشتن مدرک کارشناسی اقتصاد داوطلبان بازار کار باید از تلاش و پشتکار خوبی بهره مند باشند. از جمله زمینه های کاری فارغ التحصیلان رشته اقتصاد می توان به وزارت صنایع، سازمان برنامه و بودجه، مراکز آمار و سازمان های مربوطه همچنین بخش های مختلف وزارت اقتصاد اشاره کرد. به دلیل درآمد خوب در این سازمان ها داوطلبان زیادی برای تحصیل وارد این رشته می شوند. دایره شغلی علم اقتصاد وسیع است و در انتخاب شغل محدودیت زیادی وجود ندارد.
فارغ التحصیلان رشته اقتصاد می توانند در مشاغل دیگری چون: متصدی بانک، کارشناس گمرک، کارشناس بیمه، مشاور کسب و کار، استاد دانشگاه، پژوهشگر و کارشناس بازار یابی و… مشغول به کار شوند. البته مهارت و علم بیشتر در زمینه های کاری، باعث خواهد شد تا فارغ التحصیلان مراحل موفقیت در بازار کار را به سرعت طی کنند. نکته حائز اهمیت این است که علاوه بر موقعیت های زیاد شغلی، رقابت در بازار کار این رشته بسیار زیاد است.
یک کارشناس اقتصادی می تواند با داشتن سرمایه اولیه به صورت شخصی تمرکز خود را برای فعالیت بر روی بازارهای سرمایه ایران و جهان بگذارد. مزیت این نوع اشتغال برای یک کارشناس اقتصاد این است که در صورت موفقیت در سرمایه گذاری سود بسیار خوبی نصیب او خواهد شد.
گرایش های رشته اقتصاد
دوره کارشناسی رشته اقتصاد در حال حاضر از تلفیق دو رشته علوم اقتصادی و اقتصاد قدیم پدید آمده است. رشته علوم اقتصادی تا سال ۹۵ در مقطع کارشناسی ۶ گرایش را شامل می شد. اما در چارت جدید رشته اقتصاد گرایش وجود ندارد و صرفا می توان در انتخاب دروس اختیاری سلیقه ای عمل کرد. البته با تحصیل در مقاطع بالاتر می توانید در گرایش مورد علاقه خود به طور متمرکز مطالعه داشته باشید.
کاربردهای رشته اقتصاد
رشته اقتصاد در سطح خرد و کلان جامعه کاربردهای زیادی دارد. از جمله مهم ترین کاربردهای رشته اقتصاد تحقیق و پژوهش می باشد. تحلیلگری مسائل مالی، کاربرد در وزارت خانه ها و… نیز از مهم ترین کاربردهای رشته اقتصاد می باشد. کارشناسان رشته اقتصاد به بهبود وضعیت مدیریت اقتصادی در بخش های گوناگون جامعه کمک می کنند.
درآمد رشته اقتصاد
درآمد فارغ التحصیلان رشته اقتصاد متناسب با رده شغلی آنهاست. در اغلب موارد کارشناسان اقتصاد در مراکز دولتی یا مراکز خصوصی استخدام میشوند. مسلما برخی از محیط های کاری و برخی مناصب نسبت به برخی دیگر از لحاظ درآمدی برتری دارند. با توجه به اینکه بسیاری از زمینه های اشتغال کارشناسان رشته اقتصاد وابسته به محیط های دولتی است، می توان سطح نسبتا مناسبی از رفاه را برای آنان در نظر گرفت.
به طور کلی فارغ التحصیلان رشته اقتصاد که در مشاغل دولتی مانند: بانک ها، وزارت خانه ها و…مشغول می شوند طبق تعرفه های دولتی حقوق دریافت می کنند. داشتن تحصیلات بالاتر برای کارشناسان این رشته در محیط کار امکان ترقی و پیشرفت بیشتر را میسر می سازد. ضمنا داشتن تخصص و مهارت نیز به آنها اجازه فعالیت در شرکت های خصوصی را می دهد. در شرکت های خصوصی اغلب افراد متناسب با سطح مهارتشان حقوق دریافت می کنند. با تمام موارد ذکر شده باید وضعیت بازار کار این رشته را نسبتا مطلوب توصیف کرد.
ادامه تحصیل در رشته اقتصاد
ادامه تحصیل در رشته اقتصاد در هر سه مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و مقطع دکتری در ایران میسر است. در مقطع کارشناسی امکان تحصیل در مراکز آموزشی مختلف وجود دارد. در مقطع ارشد و دکترا اقتصاد دارای گرایش های متفاوتی می باشد.
رشته اقتصاد در جهان
رشته اقتصاد در زمینه های مختلفی کاربرد دارد. همین تنوع کاربرد در زمینه هایی همچون تکنولوژی، صنعت و … باعث محبوبیت این رشته در جهان شده است. افرادی که قصد ادامه تحصیل در رشته اقتصاد در کشورهای دیگر را دارند، باید به زبان آموزشی دانشگاه مقصد، هزینه های تحصیلی و شرایط کار در آنجا توجه نمایند.
در بین ۱۰ دانشگاه برتر رشته اقتصاد در جهان ۷ دانشگاه در آمریکا و ۳ دانشگاه در انگلستان قرار دارند. سه دانشگاه برتر رشته اقتصاد در جهان عبارتند از : دانشگاه ام آی تی، دانشگاه هاروارد و دانشگاه استنفورد. مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی لندن نیز به عنوان برترین دانشگاه انگلستان در جایگاه ۶ قرار دارد. در آسیا دانشگاه ملی سنگاپور در رده ۱۴ جهان و نخست آسیا قرار دارد. دانشگاه هایی از چین، هنگ کنگ، کره و ژاپن نیز سایر اسامی لیست ۱۰ دانشگاه برتر آسیا را تشکیل می دهند.
درباره درآمد افراد دانش آموخته اقتصاد در جهان نیز باید رشته شغلی آنها را مورد بررسی قرار داد. یک اقتصاددان معمولی در ایالت متحده به صورت تقریبی ۷۸ هزار دلار در سال درآمد دارد. در حالی که یک کارشناس اقتصادی شرکتی ۸۴ هزار دلار در سال حقوق دریافت می کند. در نظر داشته باشید که دریافتی یک اقتصاددان ارشد در آمریکا بیش از ۱۲۱ هزار دلار در سال می باشد. البته در نظر داشته باشید که درآمد اقتصاددان ارشد در آلمان ۷۰هزار یورو است. در سوییس به عنوان یک قطب اقتصادی در اروپا یک اقتصاددان ارشد سالانه بیش از ۱۸۵هزار دلار درآمد دارد.