بازار کار رشته مهندسی مکانیک
بازار کار مهندسی مکانیک براساس کاربردهای بالای این رشته، همواره مطلوب توصیف می شود. البته با توجه به تعداد زیاد فارغ التحصیلان این رشته در سالیان اخیر، افرادی در آن موفق می شوند که توانایی، مهارت و هوش بالایی داشته باشند. مهندسین مکانیک در مشاغلی چون خدمات مهندسی، صنایع تولیدی، پژوهش و توسعه به کار گیری می شوند. همچنین در شرکت های دولتی یا مجموعه های صنعتی که نیاز به طراحی و ساخت قطعات دارند، نیز می توانند شغل مناسبی داشته باشند. در این حوزه فارغ التحصیلانی که با نرم افزارهای کاربردی آشنایی دارند راحت تر جذب بازار کار می شوند. البته تعطیلی کارخانجات تولیدی و صنایع ساخت و ساز در سال های اخیر روی اشتغال این افراد تاثیر منفی می گذارد.
نکته مهمی که در رشته مهندسی مکانیک وجود دارد گستردگی علوم مختلف در این رشته می باشد. افرادی که در مقاطع بالاتری در گرایشی تخصصی تحصیل کنند شانس بیشتری برای کسب شغل موردنظر خود را خواهند داشت.مهندسان مکانیک می توانند در صنایع خودروسازی، نیروگاه ها و پالایشگاه ها، تاسیسات بناهای مختلف، صنایع تولیدی و … فعالیت داشته باشند
گرایش های مهندسی مکانیک
رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی به طور خاص گرایش مجزایی ندارد. اما برنامه درس اختیاری آن به گونه ای است که دانشجویان می توانند دروس اختیاری خود را بر اساس یکی از ۶ گرایش مکانیک جامدات، مکاترونیک، ساخت و تولید، حرارت و سیالات، تاسیسات و نیروگاه و انرژی اتخاذ کنند. دانشجویان باید براساس علاقه و توانایی تحصیلی خود دروس اختیاری یکی از ۶ بسته را انتخاب کنند. دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل دارند باید بسته دروس اختیاری را انتخاب کنند که در مقاطع بالاتر قصد ادامه تحصیل در آن گرایش را خواهند داشت.
کاربردهای رشته مهندسی مکانیک
کاربرد مهندسی مکانیک در صنایع و بخش های مختلف جامعه نشان دهنده اهمیت این رشته است. علم مهندسی مکانیک در زمینه ساخت و ساز، طراحی انواع تجهیزات، سیستم های صنعتی، خانگی و… کاربرد دارد. از جمله کاربردهای دیگر این رشته در بخش های تحقیقاتی و آموزشی در وزارت خانه ها و دانشگاه ها می باشد. مهندسین مکانیک به عنوان کارشناس و مشاور فنی در بانک ها و شرکت های سرمایه گذاری، بیمه و… نیز به کار می آیند.
دانش آموختگان مهندسی مكانيک می توانند تا وظايف محوله برای اجرای پروژههای صنعتی شـامل تحقيق و مطالعات اوليه، طراحی مقدماتی، محاسبات طراحی با جزييات و تهيه نقشهها و مـدارک فنی، تـدوين فنـاوری ساخت و روش توليد، مديريت و اجرا و تعمير و نگهداری را با آگاهی علمی و فنی در كليه حوزههای مرتبط با مهندسی مكانيک به عهده گرفته و انجام دهند.
درآمد مهندسی مکانیک
درآمد رشته مهندسی مکانیک می تواند در تمایل افراد برای ورود به این رشته تاثیرگذار باشد. مهندسی مکانیک جز رشته هایی است که فارغ التحصیلان آن در مشاغل مختلفی به کاگیری می شوند. این مشاغل مختلف سبب تنوع درآمد کارشناسان این رشته شده است. نکته دیگر این که درآمد افراد به میزان فعالیت، تحصیلات، تخصص و سابقه آنها نیز در ارتباط است. با توجه به اینکه فرد در بخش خصوصی یا دولتی مشغول کار شود، این درآمد متغیر است. گاهی اهداف شرکت ها و نوع پروژه ها درمیزان دستمزد یک مهندس مکانیک تاثیر بسزا دارد. اگر یک مهندس مکانیک به شکل مستقل درحوزه تخصصی خود مشغول به کار شود، با تاسیس شرکت و… می تواند درآمد بیشتری داشته باشد. به طور کلی در صورت داشتن تخصص و مهارت کافی در حوزه های مختلف رشته مهندسی مکانیک مطمئنا از درآمد مناسبی برخوردار خواهید شد.
ادامه تحصیل در رشته مهندسی مکانیک
علاقه مندان به رشته مهندسی مکانیک برای ادامه تحصیل در این رشته در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشکلی نخواهند داشت. گرایش متفاوتی برای این رشته در دانشگاه های مختلف وجود دارد که علاقه مندان با توجه به علایق خود می توانند در گرایش موردنظر خود ادامه تحصیل دهند.
مهندسی مکانیک در جهان
رشته مهندسی مکانیک در جهان طرفداران بسیاری دارد و مشاغل مرتبط با آن در جهان برای اغلب افراد محبوب می باشد. دانشجویان ایرانی که قصد ادامه تحصیل در این رشته را در سایر کشورها دارند باید هم شهریه دانشگاه و هم هزینه زندگی در کشوری دیگر را مدنظر قرار دهند. البته امکان بورسیه شدن برای دانشجویان مقطع تکمیلی در رشته مهندسی مکانیک وجود دارد. یکی از مزیت های تحصیل در دانشگاه های معتبر خارجی اعتبار مدرک تحصیلی می باشد که ارزش بین المللی دارد. در رشته مهندسی مکانیک داشتن مدرک معتبر هنگام ورود به بازار کار برای دارنده آن، شرایط خوبی را فراهم می کند. طبق رتبه بندی سال 2022 سایت QS بهترین دانشگاه جهان برای تحصیل در رشته مهندسی مکانیک، ام آی تی آمریکا می باشد.
دانشگاه استنفورد آمریکا، دانشگاه کمبریج انگلستان، دانشگاه هاروارد آمریکا و دانشگاه دلفت هلند در رده های بعدی قرار دارند. برترین دانشگاه های مکانیک در آسیا عبارتند از دانشگاه نانیانگ سنگاپور با رتبه ۷ جهان و نخست آسیا، دانشگاه ملی سنگاپور ۹ جهان و دوم آسیا و دانشگاه چینهوا چین در رتبه ۱۸ جهان و سوم آسیا.
درآمد رشته مهندسی مکانیک در جهان
کشورهایی که بیشترین میزان حقوق در رشته مهندسی مکانیک را دارند: ایالات متحده آمریکا با متوسط حقوق ۸۶۰۰۰ دلار، ژاپن با متوسط حقوق ۸۲۰۰۰ دلار، کانادا با متوسط حقوق ۸۲۰۰۰ دلار، کره جنوبی با متوسط حقوق ۷۷۰۰۰ دلار، نروژ با متوسط حقوق ۷۰۰۰۰ دلارو… .
رشته مهندسی معماری در سراسر جهان رشته ای پررونق می باشد. داشتن ذوق هنر، خلاقیت و نوآوری در کار برای مهندسان این رشته فارغ از محل فعالیتشان اهمیت زیادی دارد. بازار کار این رشته در همه جهان رقابتی است و مهندسین معماری باید با خلاقیت و هنر خود طراحی های متفاوتی ارائه کنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی معماری در کشورهای دیگر متناسب با توسعه ساخت و ساز در آن کشور می توانند پیشرفت کاری داشته باشند. مهندسین معمار مهارت های زیادی در زمینه های متفاوت مانند طراحی، مدیریت و مهندسی ساخت و… دارند. به همین جهت این افراد از نظر فنی در همه سراسر دنیا می توانند مشغول به کار شوند. ترکیب خلاقیت در ساخت سازه ها در بیشتر شهرها و کشور های بزرگ در حال توسعه به بهبود زندگی و رونق کسب و کار آنها کمک می کند.
دانشگاه ها و مراکز آموزشی زیادی در جهان برای تحصیل و یادگیری معماری وجود دارد. برترین دانشگاه های رشته معماری در جهان با توجه به شهرت دانشگاه، استنادات تحقیق، مقالات و اعتبار کادر آکادمیک طبق رتبه بندی QS در سال 2021 نیز اعلام شد. سه دانشگاه برتر رشته مهندسی معماری در جهان به ترتیب عبارتند از: دانشگاه MIT یا همان موسسه فناوری ماساچوست در آمریکا، دانشگاه صنعتی دلفت واقع در هلند، دانشگاه UCL یا همان کالج دانشگاهی لندن در انگلیس. دانشگاه ملی سنگاپور و دانشگاه چینهوا چین با قرار گرفتن در رتبه های 6 و 9 جهان به عنوان بهترین مراکز اموزشی رشته معماری در آسیا محسوب می شوند.
مهندسین مکانیک در جهان از درآمد و جایگاه اجتماعی مناسبی برخوردار هستند. متوسط درامد سالانه یک مهندس مکانیک در آمریکا حدود ۸۶۰۰۰ دلار می باشد. این میزان متناسب با افزایش سابقه و مهارت او بیشتر نیز خواهد شد. در کانادا نیز مهندسین مکانیک شرایط مطلوبی دارند. متوسط درآمد سالانه یک مهندس مکانیک در کانادا حدود ۸۲۰۰۰ دلار می باشد. در اروپا نیز مهندسین مکانیک در وضعیت رفاهی مناسبی به سر می برند. به طور مثال متوسط درآمد مهندسین مکانیک در نروژ حدود ۷۰۰۰۰ دلار می باشد. در آسیا بهترین شرایط زندگی را مهندسین مکانیک در شرق این قاره تجربه می کنند. درآمد سالیانه ۸۲۰۰۰ دلار مهندسین مکانیک در ژاپن و درآمد سالیانه ۷۷۰۰۰ دلاری مهندسین مکانیک در کره جنوبی گواه این مدعاست. به طور کلی در اغلب کشورهای صنعتی و توسعه یافته مهندسین مکانیک می توانند زندگی ایده آلی داشته باشند. هر چه میزان صنایع و کارخانجات یک کشور بیشتر باشد نیاز به مهندسین مکانیک نیز بیشتر حس خواهد شد.