رشته‌ی مهندسی معماری

بازار کار رشته مهندسی معماری

رشته مهندسی معماری از رشته هایی است، که در طول دوران تحصیل نیز فرد می تواند به عنوان نقشه کش یا کمک طراح وارد عرصه کار شود و آموزش های اولیه در این زمینه را ببیند. بیشتر فارغ التحصیلان به عنوان طراح فنی یا ناظر اجرای طرح و به عنوان سرپرست دفاتر مشاوره به کارگیری می شوند. یک مهندس معمار برای شروع به کار و نظارت بر ساختمان یا طراحی بناها و… باید پروانه اشتغال از نظام مهندسی دریافت کند. یکی از مشکلات کاری این رشته مهاجرت برای یافتن کار مناسب به شهرهای بزرگ می باشد. در واقع اگر دانشجویان در کنار مدرک تحصیلی مباحث دانشگاه را خوب یاد گرفته باشند، جذب بازار کار می شوند. یکی از وظایف مهم مهندسان معماری ارزیابی ساختمان ها و سیستم ها می باشد. مهندسین معمار با رعایت استانداردهای ایمنی، سبب افزایش راندمان کار و کاهش هزینه های ساخت می شوند. به دلیل حساس بودن این حرفه، دانشجویان برای ملحق شدن به بازار کار باید علاوه بر تجربه و مهارت های کافی، مدرک لیسانس داشته باشند. اگر دانشجویان مباحث دانشگاه را به خوبی یاد گرفته باشند بعد از اتمام دانشگاه بیکار نمی مانند. با وجود نیاز همه افراد به خانه، افزایش ساخت و ساز ها و ایجاد شهرک های مسکونی آینده شغلی برای این رشته معماری مطلوب پیش بینی می شود.

گرایش های مهندسی معماری

رشته مهندسی معماری در مقطع کارشناسی گرایش مجزایی ندارد. اما برنامه درسی این رشته به گونه ای است که دانشجویان می توانند متناسب با علاقه خود دروسی مطابق با گرایش های اصلی این رشته انتخاب کنند.
کاربردهای رشته مهندسی معماری

کارشناسی معماری، رشته ای است که در آن مخاطب با فراگیری دانش و مهارت های لازم، توانمندی ایفای نقش در عرصه های حرفه ای و پژوهشی حوزه های گسترده معماری و شهرسازی را پیدا خواهد کرد. این زمینه ها شامل طراحی، نظارت، اجرا، مدیریت در پروژه های عمرانی اعم از طراحی معماری و منظر و طراحی شهری، موضوع ها مرتبط به علوم ساختمان و فناوری ساخت و مدیریت پروژه، مطالعات تاریخ و تئوری معماری، مرمت و بازسازی ابنیه و بافت؛ و دیگر زمینه های متنوع مرتب با موضوع معماری و شهرسازی است. فارغ التحصیلان این دوره توانمندی کاربرد دانش پایه معماری شهرسازی و زمینه های مختلف آن را در کلیه مراحل مربوط به پروژه های این رشته به صورت منسجم و اثربخش خواهند داشت.
درآمد مهندسی معماری

هر یک از مشاغل که جز شاخه های مهندسی می باشد، پر درآمد است. پیشرفت کاری یک مهندس معمار بستگی به مهارت، تجربه یا مقطع تحصیلی دارد. افرادی که در مشاغل دولتی استخدام شوند مطابق با قانون مدیریت دولتی حقوق ماهیانه ثابت دریافت می کنند. اما مهندسین معماری که برای کار، شرکت های خصوصی را انتخاب می کنند با توجه به قرارداد کاری، توانمندی و سابقه کار حقوق و مزایای متفاوتی را دریافت می کنند. مهندسین معماری که پروانه نظام مهندسی داشته باشند درصد بیشتری در قرار دادهای کاری دریافت می کنند.

ادامه تحصیل در رشته مهندسی معماری

تحصیل در رشته مهندسی معماری در ایران به جز مقطع کارشناسی، در دوره های کارشناسی ارشد و دکتری نیز مقدور است. در دانشگاه های دولتی و آزاد می توان تحصیل کرد. در مقطع کارشناسی ارشد افراد به ذهنی فعال و نظام فکری منسجم دست می یابند. کارشناسی ارشد رشته مهندسی معماری در حال حاضر دارای ۷ گرایش معماری پایدار، معماری فضاهای آموزشی و فرهنگی، معماری فضاهای بهداشتی درمانی، معماری فناوری، معماری مسکن، معماری فنی و گرایش معماری می باشد.

علاقه مندان به رشته معماری می توانند در دوره دکتری نیز به تحصیل در این رشته بپردازند. در حال حاضر رشته معماری در دوره دکتری دارای سه گرایش اصلی معماری، معماری اسلامی و معماری منظر می باشد. بیشترین میزان پذیرش به گرایش معماری اختصاص دارد. دانشگاه های تهران، شهید بهشتی و علم و صنعت از مهم ترین مراکز آموزش دوره دکتری رشته معماری می باشند.
مهندسی معماری در جهان

رشته مهندسی معماری در سراسر جهان رشته ای پررونق می باشد. داشتن ذوق هنر، خلاقیت و نوآوری در کار برای مهندسان این رشته فارغ از محل فعالیتشان اهمیت زیادی دارد. بازار کار این رشته در همه جهان رقابتی است و مهندسین معماری باید با خلاقیت و هنر خود طراحی های متفاوتی ارائه کنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی معماری در کشورهای دیگر متناسب با توسعه ساخت و ساز در آن کشور می توانند پیشرفت کاری داشته باشند. مهندسین معمار مهارت های زیادی در زمینه های متفاوت مانند طراحی، مدیریت و مهندسی ساخت و… دارند. به همین جهت این افراد از نظر فنی در همه سراسر دنیا می توانند مشغول به کار شوند. ترکیب خلاقیت در ساخت سازه ها در بیشتر شهرها و کشورهای بزرگ در حال توسعه به بهبود زندگی و رونق کسب و کار آنها کمک می کند.

دانشگاه ها و مراکز آموزشی زیادی در جهان برای تحصیل و یادگیری معماری وجود دارد. برترین دانشگاه های رشته معماری در جهان با توجه به شهرت دانشگاه، تحقیق ها، مقالات و اعتبار کادر آکادمیک طبق رتبه بندی QS در سال 2021 نیز اعلام شد. سه دانشگاه برتر رشته مهندسی معماری در جهان به ترتیب عبارتند از: دانشگاه MIT یا همان موسسه فناوری ماساچوست در آمریکا، دانشگاه صنعتی دلفت واقع در هلند، دانشگاه UCL یا همان کالج دانشگاهی لندن در انگلیس. دانشگاه ملی سنگاپور و دانشگاه چینهوا چین با قرار گرفتن در رتبه های 6 و 9 جهان به عنوان بهترین مراکز آموزشی رشته معماری در آسیا محسوب می شوند.

بازار کار رشته معماری در جهان رونق مطلوبی دارد. کشورهایی که رشد اقتصادی سریعی دارند، شرایط کاری بهتری نیز در آنها فراهم خواهد شد. از جمله کشورهایی که شرایط شغلی و پیشرفت بهتری در زمینه مهندسی معماری دارند، می توان به کشورهای کانادا، ایالات متحده آمریکا، استرالیا، نروژ و چین اشاره کرد. در ایالات متحده یک معمار درآمدی بین ۶۰۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰۰ دلار در سال دارد. میزان این درآمد متناسب با نوع فعالیت و سابقه و مهارت او مشخص می شود. در امارات نیز به رشته معماری توجه ویژه ای می شود و یک مهندس معمار می تواند میزان درآمدی تا ۱۰۰۰۰۰ دلار در سال داشته باشد. نتیجه این امر توسعه معماری در این کشور و پدید آمدن بناهایی با طراحی جذاب در این کشور است.

تفاوت رشته مهندسی معماری و مهندسی عمران

بسیار از افراد از تفاوت رشته معماری و مهندسی عمران اطلاعی ندارند و در برخی موارد هر دو رشته را یکی می دانند. شباهت این دو رشته که هر دو به امور ساختمانی و ساخت و ساز مربوط می شود موجب اشتباه افراد در فهم تفاوت های این دو رشته می شود. در واقع مهندس عمران به امور اصلی ساخت بنا مانند پی، اسکلت، ستون ها و … می پردازد. اما در مهندسی معماری، فرد به نما، دکوراسیون و زیبایی اثر می پردازد. مهندسی عمران در زمینه ساخت و سازهای بزرگ مانند ساخت تونل ها، سدها و راه سازی و … فعالیت دارد. ولی مهندس معمار در طراحی هتل ها و شهرک ها و… فعالیت می کند. به طور کلی دروس رشته مهندسی عمران از لحاظ یادگیری سخت تر از رشته مهندسی معماری است. اما در رشته معماری فرد نیاز به ذوق و قریحه بیشتری دارد. البته باید توجه داشت که این تفاوت ها دلیل برتری این رشته ها نسبت به یکدیگر نیست و فرد باید با توجه به علاقه خود رشته موردنظرش را انتخاب نماید.