گرایش های مهندسی صنایع
همانطور که مشاهده کردید رشته مهندسی صنایع در دوره کارشناسی ۴ گرایش دارد. داوطلبین می توانند بنابر علاقه خود هر کدام از بسته های درسی را انتخاب کنند و با توجه به آن فارغ التحصیل شوند. با انتخاب بسته دروس مهندسی صنایع دانشجویان صرفا فارغ التحصیل خواهند شد اما با انتخاب سه بسته دیگر علاوه بر فارغ التحصیلی گواهینامه آن دوره را نیز دریافت خواهند کرد. البته توجه نمایید که بخش اصلی دروس گرایش های این رشته در مقطع کارشناسی مشابه است و در ۱۵ واحد تفاوت وجود دارد.
کاربرد
رشته مهندسی صنایع با توجه به اینکه تلفیقی از چند رشته می باشد کارایی و کاربردهای متنوعی در اقتصاد، صنعت، مدیریت و برنامه ریزی دارد. در بخش مدیریت تولید و سیستم های تولیدی می توان از این رشته کمک گرفت. در بخش های مدیریتی مختلف مانند مدیریت پروژه و مدیریت واحدهای صنعتی مهندسین صنایع می توانند کارگشا باشند. تحلیل و مدلسازی از کارایی های دیگر مهندسین صنایع است. علاوه بر موارد ذکر شده این رشته در سطوحی چون کارآفرینی، امور مالی استراتژی و … نیز کاربرد دارد.
درآمد
حقوق مهندسین صنایع متناسب با تحصیلات، تجربه، صنعت و وضعیت استخدامی آنان متفاوت می باشد. فعالیت در زمینه هایی چون نفت، گاز و هوافضا بهترین سطح درآمدی را برای مهندسین صنایع به ارمغان خواهد آورد. مهندسین صنایعی که در بخش دولتی مشغول می شوند با توجه به قانون مدیریت خدمات دولتی، حقوق دریافت می کنند. در بخش های خصوصی با توجه به معیارهایی همچون سطح دانش، تخصص و تجربه بیشتر درآمد مهندسین صنایع مشخص می شود. به طور کلی درآمد رشته مهندسی صنایع در ایران در سطح قابل قبولی قرار دارد. البته به شرط آنکه فرد دانش و تخصص کافی داشته باشد.
ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع
امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع برای علاقه مندان این رشته به خوبی فراهم شده است. در ایران امکان ادامه تحصیل در مقاطع اصلی دانشگاهی شامل کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد.
گرایش های ارشد رشته مهندسی صنایع عبارتند از: بهینه سازی سیستم، سیستم های سلامت، مدیریت نوآوری و فناوری، مدل سازی سیستم های کلان، آینده پژوهی، سیستم های مالی، لجستیک، زنجیره تامین، مدیریت پروژه و مدیریت مهندسی. هر شخصی می تواند با توجه به علاقه اش یکی از گرایش های ذکر شده را انتخاب کند. این موضوع را نیز مدنظر قرار دهید که انتخاب هر گرایش به فرد قابلیت های مخصوصی اضافه خواهد کرد.
مقطع دکتری در رشته مهندسی صنایع بسیار جامع و گسترده است. دکتری این رشته در ۱۰ گرایش همانند کارشناسی ارشد ارائه می گردد. در دوره دکتری مهندسین صنایع از منظر پژوهشی و تحقیقاتی در سطح بالاتری قرار خواهند گرفت.
مهندسی صنایع در جهان
رشته مهندسی صنایع را نمیتوان به عنوان شناختهترین رشته مهندسی جهان در نظر گرفت، اما بی شک گسترده ترین شاخه مهندسی میباشد. رشته مهندسی صنایع به عنوان یکی از پرطرفدارترین رشته های دانشگاهی در دو کشور ایالات متحده آمریکا و کانادا علاقه مندان زیادی دارد. بهترین دانشگاه های جهان در این رشته نیز در این دو کشور فعال هستند. بهترین کشورها برای ادامه تحصیل در این رشته انگلیس، آمریکا، آلمان، هلند، کانادا، استرالیا، سوئد و قطر است. البته افرادی که قصد ادامه تحصیل در کشورهای دیگر را در ذهن می پرورانند باید با زبان آن کشور آشنا باشند. دانشگاه های برتر رشته مهندسی صنایع در دنیا عبارتند از : موسسه تکنولوژی ماساچوست (MIT)، جورجیا تک، دانشگاه میشیگان، دانشگاه کالیفرنیا، دانشگاه کرنل، دانشگاه نورث وسترن (مک کورمیک)، دانشگاه استنفورد، دانشگاه ویسکانسین، دانشگاه فنی کلاوستال و …
طبق آخرین بررسی ها بازه درآمد سالانه مهندسین صنایع در آمریکا بین ۵۵۰۰۰ تا ۹۰۰۰۰ دلار می باشد. این مقدار تقریبا دو برابر متوسط حقوق در این کشور است. در آلمان متوسط درآمد سالانه مهندسین صنایع ۴۷۰۰۰ دلار است که درآمد مناسبی برای زندگی در این کشور خواهد بود. به طور کلی سطح درآمدی مهندسین صنایع در کشورهای جهان غالبا بیش از متوسط درآمد عموم مشاغل است