رشته‌ی فیزیوتراپی

بازار کار رشته فیزیوتراپی

نوبت به بررسی بازار کار رشته فیزیوتراپی می رسد. فیزیوتراپی از جمله رشته های علوم پزشکی است که تعداد فارغ التحصیلان آن در طول سال کم و تقاضا برای تخصص و مهارت های آن در بازار کار ایران زیاد است. به همین دلیل بازار کار بسیار مناسب و ایده آلی را می‌توان برای رشته متصور شد. هم محیط های بسیار زیادی برای حضور فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد و هم ردیف های شغلی مختلف نیز برای این دسته از عزیزان تعریف شده است.

بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز توانبخشی، فدراسیون های ورزشی، هلال احمر، کلینیک های درمانی، بیمارستان های خصوصی، آموزش پرورش کودکان استثنایی، باشگاه ها و تیم های ورزشی، مراکز بهداشت جهت غربالگری اختلالات رشدی کودکان، خانه های بهداشت، سرای سالمندان، مراکز نگهداری از افراد دارای آسیب های مغزی نخاعی و مطب های شخصی از جمله محیط هایی هستند که امکان حضور فیزیوتراپیست در آن ها لازم است. حتی در برخی از مناطق شاهد وجود مراکز فیزیوتراپی تخصصی نیز هستیم که همین موضوع باعث شده تا فضا برای ورود فارغ التحصیلان این رشته به بازار کار بسیار زیاد باشد.

اما چرا تقاضا برای تخصص ها و مهارت های رشته فیزیوتراپی در بازار کار بسیار زیاد شده و فارغ التحصیلان و دانش آموختگان این رشته بدون هیچ وقفه ای بعد از پایان تحصیلات می توانند وارد بازار کار شوند؟ در حال حاضر کشور ما یک کشور مسن محسوب می شود و رشد جمعیت سالمندان در کشور روز به روز در حال افزایش است. حل مشکلات حرکتی و درمان های فیزیوتراپی برای سالمندان کاملاً لازم و ضروری است. از این گذشته رواج ورزش در کشور نیز باعث شده تا چنین مشکلاتی در تعداد بسیار زیادی از اقشار جامعه به وجود آید. نکته جالب تر اینکه آمارها نشان می‌دهد بی تحرکی و کم تحرکی یکی از چالش های اصلی زندگی بشر در قرن جدید است که باعث بروز مشکلات بسیار زیادی در سیستم حرکتی وی شده است.

تمام این چالش‌ها و موارد باعث شده تا بازار کار فوق‌العاده مناسبی برای رشته فیزیوتراپی به وجود آید. فیزیوتراپیست ها در ایران علاوه بر اینکه می‌تواند وارد بازار کار کارمندی شود امکان حضور در مؤسسات خصوصی را نیز خواهند داشت. حتی با رعایت قوانین خاص مانند سابقه کار ۶ ساله در مراکز استان ها امکان راه‌اندازی مراکز خصوصی فیزیوتراپی نیز برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد.

آخرین نکته ای که درباره بازار کار فیزیوتراپی باید به آن اشاره کنیم این است که بخش درمانی فیزیوتراپی به بیماری های بسیار زیاد و گسترده‌ای مربوط می شود. از دردهای خفیف استخوان ها گرفته تا درمان سیستم های عصبی و بیماری های اعصاب از اطفال تا بزرگسالان و سالمندان همگی مربوط به رشته فیزیوتراپی است.

فیزیوتراپیست ها برای درمان بیماری های اعصاب مانند ضایعات نخاعی یا ضایعات اعصاب و حتی برخی از انواع تومور ها، برای درمان برخی از مشکلات رایج در اطفال مانند فلج مغزی یا حتی فلج زایمانی، برای درمان بیماری های مختلف رایج در زنان مانند درد و زخم در ناحیه لگن و شکم و بیماری های التهابی، برای درمان مشکلات و عوارض ناشی از عمل جراحی، برای کاهش درد در بیماری های پوستی مانند سوختگی، برای کمک به بیماران با مشکلات حرکتی در مفاصل، برای کمک به بیماران قلبی و تنفسی برای تقویت عضلات، برای سالمندان و کسانی که دچار اختلالات حرکتی و ناتوانی های جسمی هستند، می بایست نقش خود را ایفا نمایند که این موضوع نیز به بهتر شدن بازار کار آنها منجر شده است.
گرایش های رشته فیزیوتراپی

رشته فیزیوتراپی در بهترین دانشگاه های جهان دارای گرایش های بسیار مختلفی است و ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در این رشته نیز در گرایش های مختلف امکان پذیر است. گرایش های مختلف رشته های علوم پزشکی در مقطع کارشناسی توسط شورای عالی برنامه‌ریزی علوم پزشکی اعلام می گردد. هر چند سال به چند سال این شورا یک بازنگری در دروس و واحدهای در نظر گرفته شده برای رشته های مختلف زیر گروه علوم پزشکی انجام داده و همچنین گرایش های رشته ها را در مقطع کارشناسی نیز تعیین می کند.

در آخرین مصوبه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی که در تیرماه ۱۳۹۷ بوده است هیچگونه گرایشی در مقطع کارشناسی برای رشته فیزیوتراپی در نظر گرفته نشده است. از این رو تمام دانشجویان برای ورود به دوره کارشناسی پیوسته فیزیوتراپی یک برنامه آموزشی یکسان خواهد داشت و می‌توانند به عنوان یک فیزیوتراپیست در مقطع لیسانس فارغ التحصیل شوند.

کاربردهای رشته فیزیوتراپی

اصلی ترین و مهمترین کاربردهای رشته فیزیوتراپی به تربیت فیزیوتراپیست هایی شایسته و آگاه به مسائل علمی روز و توانمند و مسئولیت پذیر در اجرای خدمات فیزیوتراپی مربوط می‌شود. مشکلات حرکتی و جسمانی و همچنین دردها در نسل امروز بشر به شدت رایج شده و نیاز به تخصص هایی مانند فیزیوتراپی برای کنترل این درد ها و کمک به مددجویان امری لازم و ضروری است و رشته فیزیوتراپی می تواند چنین کاربرد شگفت انگیزی داشته باشد.

به صورت کلی کاربرد های رشته فیزیوتراپی را می توان در هفت بخش درمانی، آموزشی، پژوهشی، مشاوره ای، پیشگیری، مولد و مدیریتی تعریف کرد.

در بخش درمانی دانش آموختگان می‌بایست برای

  • انجام مصاحبه و ارتباط درمانی با مددجویان
  • اخذ شرح حال و تکمیل پرونده آنها
  • شناخت و معرفی درمان های فیزیوتراپی برای انواع ناتوانی های جسمی و حرکتی
  • شناخت اثرات متقابل بیمار، خانواده و جامعه بر همدیگر

اقدام کنند.

در بخش کاربرد های آموزشی فیزیوتراپیست بایستی برای

  • آموزش موارد مورد نیاز برای بیمار و خانواده در جهت پیشگیری از ناتوانی های جسمی و حرکتی
  • آموزش تمرینات و مراقبت های لازم درباره بیماری ها
  • راهنمایی های لازم برای تطابق شرایط زندگی روزمره افراد با مشکلات موجود

اقدام کنند.

در بخش پژوهشی فارغ التحصیلان باید برای

  • در بخش مشاوره نیز فیزیوتراپیست ها باید برای
  • ارائه خدمات مشاوره ای به مددجویان ارجاع شده
  • بررسی نیاز به ارزیابی بیشتر و ارجاع به سایر گروه های پزشکی در صورت نیاز

اقدام کنند.

همچنین کاربردهای رشته فیزیوتراپی در بخش پیشگیری برای جلوگیری از بروز مشکلات مختلف حرکتی و در بخش مولد برای نوآوری های جدید در ارائه تکنیک های درمانی فیزیوتراپی خواهد بود.
درآمد رشته فیزیوتراپی

برای بررسی دقیق درآمد رشته فیزیوتراپی ابتدا بایستی عوامل موثر بر افزایش و یا کاهش درآمد فیزیوتراپیست ها را با هم مورد بررسی قرار دهیم. به صورت کلی عوامل موثر بر درآمد رشته فیزیوتراپی به دو دسته شرایط محیط کار و شرایط خود افراد شاغل در این رشته باز می گردد.

از جمله نکات مربوط به شرایط محیط کار برای افزایش درآمد دانش آموختگان رشته فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • نوع محل کار از نظر خصوصی یا دولتی بودن
  • نوع محل کار از نظر مراکز درمانی مانند بیمارستان و یا کلینیک ها و یا باشگاه های ورزشی و تیم های باشگاهی
  • ردیف شغلی در نظر گرفته شده برای فیزیوتراپیست در محیط کار
  • استان یا ناحیه محل خدمت فیزیوتراپیست
  • تعداد بیماران مراجعه کننده در طول روز
  • ساعات و شیفت کاری در نظر گرفته شده برای فیزیوتراپیست در محل کار

از جمله نکات مربوط به شرایط خود افراد شاغل در این رشته نیز برای افزایش درآمد رشته فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استعداد ها و توانایی های فردی افراد در ارائه خدمات درمانی فیزیوتراپی
  • تخصص های فردی افراد در این زمینه
  • میزان تجربه افراد در ارائه خدمات درمانی فیزیوتراپی در بخش های مختلف
  • سطح تحصیلات

اگر تمام این موارد و عوامل را در کنار هم مورد بررسی قرار دهیم می‌توانیم به صورت حدودی درآمد رشته فیزیوتراپی را برای شما تعریف نماییم. در حال حاضر آمارها نشان می‌دهد که درآمد حاصل از فعالیت فیزیوتراپیست ها در بازار کار ایران بنا بر عوامل بالا می تواند به مبلغ قابل توجهی برسد. هرچند بسیاری از افراد اقدام به راه اندازی کلینیک های تخصصی در زمینه فیزیوتراپی می نمایند اما برای سایرین که به عنوان یک عضو از یک مرکز درمانی فعالیت می‌نمایند نیز درآمد قابل توجهی می‌توان متصور بود. مخصوصاً در بیمارستانها و مراکز درمانی شلوغ که تعداد مراجعه‌کنندگان در طول روز بسیار زیاد است، در نهایت جمع حقوق ثابت و کارانه فیزیوتراپیست‌ها عدد فوق‌العاده جذابی خواهد بود.

در مراکز درمانی خصوصی نیز که اقدامات و خدمات درمانی فوق‌العاده پیشرفته و در دسترس مددجویان فیزیوتراپی قرار می گیرد، درآمد حاصل از این رشته فوق‌العاده زیاد بوده و حتی با درآمد پزشکان عمومی نیز برابری می کند. البته شایان ذکر است که همه چیز به توانایی ها و استعدادهای فردی افراد و همچنین تجربه آنها در ارائه خدمات درمانی فیزیوتراپی بستگی خواهد داشت.

ادامه تحصیل در رشته فیزیوتراپی

معمولاً دانشجویان علاقه دارند تا برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در رشته مورد علاقه خود نیز اقدام نمایند. از این رو در این بخش شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر را در رشته فیزیوتراپی برای شما مورد بررسی قرار می دهیم.

البته بایستی دقت داشته باشید که در حال حاضر رشته فیزیوتراپی فقط در دانشگاه های دولتی و برخی از پردیس های خودگردان ارائه شده و عملاً در حال حاضر امکان تحصیل در سایر مراکز آموزشی برای علاقه‌مندان به این رشته وجود ندارد. از این رو پر واضح است که محدودیت های مربوط به مقطع کارشناسی برای مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته فیزیوتراپی بیشتر هم خواهد شد. دانشجویان می توانند بعد از اتمام مقطع کارشناسی و دریافت مدرک لیسانس در رشته فیزیوتراپی در گرایش ها و رشته های مختلفی به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا بپردازند.

رشته فیزیوتراپی در جهان

رشته فیزیوتراپی در سطح جهانی یکی از رشته های فوق‌العاده محبوب محسوب می‌شود که در بهترین دانشگاه های جهان می‌توان برای تحصیل در این رشته اقدام کرد. به دلیل نیاز روز افزون بشر به استفاده از خدمات درمانی فیزیوتراپی این رشته با حساسیت های بسیار بالایی نیز در دانشگاه های برتر جهان ارائه می شود. رشته فیزیوتراپی در سال های اخیر با پیشرفت های بسیار شگرفی در سطح بین‌المللی روبرو شده و تجهیزات مدرن نیز برای ارائه خدمات در این رشته به وجود آمده است. موسسات علمی و پژوهشی مختلفی نیز در کشور های جهان در حال ارائه خدمات فیزیوتراپی به مددجویان هستند.

گرایش های مختلف رشته فیزیوتراپی مانند فیزیوتراپی ورزشی و یا سایر گرایش های مربوط به این رشته نیز به صورت کاملاً حرفه‌ای در مقاطع تحصیلی بالاتر در برترین دانشگاه های جهان تدریس می‌شوند. در حال حاضر اگر بخواهیم بر اساس استاندارد QS برترین دانشگاه های رشته فیزیوتراپی را لیست کنیم، به موارد زیر می توان اشاره نمود:

  • دانشگاه آکسفورد انگلیس
  • دانشگاه کمبریج آمریکا
  • دانشگاه استنفورد آمریکا
  • دانشگاه جان هاپکینز آمریکا
  • دانشگاه کلمبیا در آمریکا
  • دانشگاه یو سی ال لندن
  • دانشگاه کالیفرنیا در آمریکا
  • دانشگاه بریتیش کلمبیا در کانادا
  • دانشگاه تورنتو در کانادا

همچنین اگر بخواهیم به معرفی دانشگاه های برتر آسیایی ارائه دهنده خدمات آموزش رشته فیزیوتراپی بپردازیم بایستی دانشگاه ملی سنگاپور را به عنوان برترین دانشگاه آسیا در این رشته معرفی کنیم. دانشگاه ملی سنگاپور در آخرین رده بندی برترین دانشگاه جهان برای رشته فیزیوتراپی در رتبه ۱۴ جهان قرار گرفته است. همچنین دانشگاه توکیو ژاپن نیز در رده دوم بهترین دانشگاه ‌های آسیا و در رده ۲۳ بهترین دانشگاه جهان قرار می گیرد.

همچنین لازم دانستیم تا شرایط رشته فیزیوتراپی در جهان را بر اساس متوسط درآمد این رشته نیز برای شما مورد بررسی قرار دهیم. البته شایان ذکر است که ردیف های شغلی بسیار متفاوتی برای رشته فیزیوتراپی در کشورهای جهان تعریف می شوند که هر یک از این ردیف شغلی نیز درآمد خاص خود را دارند. به طور متوسط درآمد رشته فیزیوتراپی در بخش ارائه خدمات درمانی معمولی فیزیوتراپی به حدود ۷۰ هزار دلار در سال می‌رسد. البته افرادی که سابقه کار خیلی زیادی در این رشته نداشته باشند کار خود را با درآمد ۴۶ هزار دلاری آغاز خواهم کرد و افراد با تجربه و باسابقه نیز می‌توانند به درآمد ۱۰۰ هزار دلاری در سال برسند.

درآمد رشته فیزیوتراپی در کشورهای مختلف نیز تفاوت هایی با هم دارند. بیشترین میزان درآمد فیزیوتراپیست ها مربوط به کشور آمریکا می شود و بعد از آن کشورهای اروپایی و استرالیا بیشترین درآمد را برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر می گیرند. البته باید اضافه کنیم که در حال حاضر استخدام فارغ التحصیلان رشته فیزیوتراپی در کشورهای بزرگ جهان مانند آمریکا هر ساله با رشد قابل توجهی روبرو می‌شود و این امر ممکن است درآمد این افراد را در سال‌های آینده باز هم افزایش دهد.