رشته‌ی پرستاری

بازار کار رشته پرستاری

بازار کار رشته پرستاری از جمله بازار کار های بسیار عالی در میان رشته های مختلف محسوب می شود. به عنوان اولین مزیت بازار کار رشته پرستاری باید به این نکته اشاره داشته باشیم که فارغ التحصیلان این رشته به ‌راحتی و بلافاصله پس از اتمام دوره تحصیلی خود می توانند در مراکز مختلف استخدام شده و خدمات خود را آغاز نمایند. از این گذشته فرصت های شغلی بسیار زیادی نیز برای فارغ التحصیلان رشته پرستاری در نظر گرفته شده است و علاقه مندان این رشته بعد از اتمام دوران تحصیلات خود می توانند در هر یک از این ردیف ها و فرصت های شغلی وارد بازار کار شوند.

بیمارستان های خصوصی و دولتی، درمانگاه ها و کلینیک های موجود در سطح شهر، مراکز درمانی مختلف، مراکز نگهداری از سالمندان و کودکان، مراکز نگهداری از معلولان و مهدکودک ها از اصلی‌ترین و مهم‌ترین مراکزی هستند که فارغ التحصیلان رشته پرستاری می توانند برای استخدام و حضور در بازار کار روی آنها حساب کنند. از این گذشته فارغ التحصیلان و دانش آموختگان این رشته می توانند در ردیف های شغلی مختلفی مانند پرستار شیفت، سرپرستار، سوپروایزر بالینی یا کنترل عفونت، سوپروایزر آموزشی و مدیر پرستاری در تمام مراکز استخدام شوند.

این مهم نشان می‌دهد که فرصت های شغلی بسیار زیادی برای فارغ التحصیلان رشته پرستاری وجود دارد و آنها می توانند بلافاصله بعد از اتمام دوره تحصیلی خود در هر یک از این ردیف های شغلی استخدام شوند. همین موضوع باعث شده تا علاقه مندی داوطلبین کنکور برای ورود به رشته پرستاری روز به روز بیشتر شود.

گرایش های رشته پرستاری

شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هر چند سال به چند سال برنامه آموزشی رشته های مختلف زیر مجموعه خود را به همراه گرایش های مختلف مربوط به آن را تعریف کرده و در اختیار کاربران قرار می‌دهد. در هر بار بازنگری صورت گرفته در سرفصل ها و دروس تعیین شده برای هر رشته و همچنین گرایش های مختلف تغییرات ایجاد می شود. طبق آخرین بازنگری به عمل آمده به عنوان برنامه آموزشی دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری برای این رشته در مقطع کارشناسی هیچگونه گرایشی تعریف نشده و دانشجویان و علاقه‌مندان برای انتخاب گرایش های تخصصی می توانند در مقطع تحصیلی بالاتر اقدام کنند.

کاربردهای رشته پرستاری

کاربردهای رشته پرستاری را از جنبه های مختلف می توان مورد بررسی قرار داد که هر یک از این جنبه ها اهمیت خاص خود را دارند. در بخش اول کاربردهای رشته پرستاری بایستی به ارتقاء سطح مهارت های فارغ التحصیلان این رشته بپردازیم. واحدهای درسی در نظر گرفته شده برای رشته پرستاری به گونه‌ای است که تمام مهارت های لازم برای ارائه خدمات در این رشته در دانشجویان تقویت شود و آنها بتوانند شرایط لازم برای ارائه خدمات پرستاری را به دست آورند.

رشته پرستاری همچنین به ارتقای سطح علمی در این حوزه نیز کمک شایانی به جامعه ما می نماید. علاقه مندان به ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلی بالاتر می توانند در حوزه های آموزش رشته در دانشگاه های کشور نیز وارد بازار کار شوند و تربیت نیروهای متخصص آموزشی را نیز می توان یکی از کاربردهای اصلی و مهم رشته پرستاری در نظر گرفت.

پرستاری در بخش های مختلف نیز دارای مسئولیت هایی است که این مسئولیت ها نیز به نوعی کاربرد های این حوزه محسوب می شوند. کمک به بیماران و ارائه خدمات به آنها در مراکز درمانی از جمله نیازهای اساسی کشور ما است که فارغ التحصیلان رشته پرستاری می توانند در این حوزه خدمات خود را ارائه نمایند.
درآمد رشته پرستاری

درآمد رشته پرستاری به عوامل مختلفی بستگی دارد. در تشریح بازار کار رشته پرستاری ردیف های شغلی مختلف را برای این رشته تعریف کردیم که هر یک از این ردیف های شغلی مسلماً درآمد خاص خود را نیز خواهد داشت. از این رو به عنوان اصلی ترین و مهم‌ترین عامل در تعیین درآمد رشته پرستاری بایستی به نوع و ردیف شغلی فارغ التحصیلان اشاره داشته باشیم. از این گذشته عوامل دیگری مانند میزان تجربه و مهارت ها و همچنین مرکز درمانی و محل کار نیز بر روی میزان درآمد رشته پرستاری تاثیر دارند. میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته پرستاری در بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی درآمد مناسبی است که البته نسبت به برخی از رشته های تخصصی تر مانند رادیولوژی این درآمد کمتر است.

درآمد دانش آموختگان رشته پرستاری در مراکز خصوصی مانند خانه سالمندان و یا مهد کودک ها به محل قرارگیری مرکز مورد نظر بستگی دارد. به عنوان مثال در مراکز خصوصی مناطق بالا شهر تهران در آمد های فوق العاده زیادی برای این افراد در نظر گرفته می شود.

ادامه تحصیل در رشته پرستاری

نکته بعدی که درباره این رشته باید به آن بپردازیم شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر است. ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هم باعث جایگاه اجتماعی بهتر برای دانش آموختگان می شود و هم در نهایت گاه شغلی بهتری نیز برای آن‌ها رقم می‌زند که نتیجه هر دوی این موضوعات در نهایت منجر به درآمد بیشتر برای فارغ التحصیلان این رشته خواهد شد.

رشته پرستاری در جهان

رشته پرستاری در سطح جهان نیز از جمله رشته های پرطرفدار و محبوب محسوب می شود و فارغ التحصیلان این رشته به راحتی می‌توانند بعد از پایان تحصیلات خود در این رشته وارد بازار کار شوند. هر چند رقابت قابل توجهی برای ورود به رشته پرستاری در برترین دانشگاه های جهان وجود دارد اما با این حال تعداد پذیرش دانشجویان در این رشته بسیار بالا است. نیاز به خدمات پرستاری در سطح جهان روز به روز در حال افزایش است. استفاده از خدمات پرستاری حتی به صورت خصوصی نیز در بسیاری از کشورها کاملاً رعایت شده و فارغ التحصیلان رشته پرستاری در جهان می توانند از این شرایطی برای رسیدن به درآمدهای قابل توجه استفاده نمایند.

برای بررسی رشته پرستاری در جهان ابتدا برترین دانشگاه های جهان در این رشته را مورد بررسی قرار داده و سپس به معرفی شرایط درآمدی فارغ التحصیلان این رشته در کشور های مختلف می پردازیم. طبق آخرین به روز رسانی استاندارد QS به عنوان معتبرترین موسسه رده بندی برترین دانشگاه های جهان، در حال حاضر ۱۰ دانشگاه برتر ارائه دهنده خدمات آموزشی در رشته پرستاری به شرح زیر هستند:

  • دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا
  • King’s college London در انگلستان
  • دانشگاه جان هاپکینز در آمریکا
  • دانشگاه واشنگتن در آمریکا
  • دانشگاه ساوتهمپتون در انگلستان
  • دانشگاه منچستر در انگلستان
  • دانشگاه وایلی در آمریکا
  • دانشگاه کارولینای شمالی در آمریکا
  • دانشگاه آلبرتا در کانادا
  • دانشگاه تورنتو در کانادا

همچنین در این رتبه بندی دانشگاه چینی ها در هنگ کنگ و دانشگاه ملی سنگاپور به عنوان برترین دانشگاه های آسیایی شناخته می شوند که به ترتیب در رتبه ۱۶ و ۳۰ این رده بندی قرار دارند. در حال حاضر هیچ کدام از دانشگاه‌ های ایرانی در رتبه‌بندی صورت گرفته برای برترین دانشگاه های جهان در رشته پرستاری جایگاهی ندارند.

میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته پرستاری در کشور های مختلف بنا به میزان مهارت ها و تجربه کاری آنها متفاوت است. از این گذشته مهم‌ترین عامل در تعیین میزان درآمد آنها نیز نوع ردیف شغلی خواهد بود. در حال حاضر فارغ التحصیلان رشته پرستاری به صورت متوسط می توانند درآمد ۳۰ دلاری را در هر ساعت داشته باشند. البته این میزان درآمد بسته به میزان تجربه و مهارت های علاقه‌مندان تا ۵۰ دلار نیز قابل افزایش خواهد بود. رسیدن به درآمد ۱۰۰ هزار دلار در طول یک سال برای فارغ التحصیلان این رشته چندان دور از دسترس نیست.