رشته‌ی هوشبری

طرح هوشبری

همه کارشناسان رشته هوشبری پس از پایان تحصیلات دانشگاهی خود موظف به گذراندن طرح هستند. طرح دوره هوشبری به صورت اجباری است و امکان خرید آن میسر نیست. فارغ التحصیلان این رشته باید دو سال در مناطق محروم خدمت کنند. مزیت اصلی طرح، آشنایی عملی بیشتر کارشناس نوپای هوشبری با فعالیت در محیط های درمانی است. همچنین برای آقایان که به خدمت سربازی اعزام نشده اند، این طرح نقش دوره سربازی آنها را نیز دارد. البته گاهی برخی فارغ التحصیلان رشته هوشبری به خاطر داشتن بعضی شرایط از گذراندن طرح این رشته معاف خواهند شد.

بازار کار هوشبری

برای فهم بهتر درباره بازار کار رشته هوشبری لازم است نخست به بررسی مراکز نیازمند به کارشناس هوشبری بپردازیم. حضور کارشناسان هوشبری در بیمارستان ها و مراکز درمانی جهت کمک به متخصص بیهوشی الزامی است. معمولا هر اتاق عمل نیازمند کارشناس می باشد تا در هر عمل به فرآیند بیهوشی بیمار کمک کند. پس می توان گفت کارشناس هوشبری از اعضای کادر اتاق عمل است. البته بعضی از کارشناسان رشته هوشبری در کلینیک‌های درد یا اتاق عمل های کلینیک ها ، بیمارستان های خصوصی، دولتی، مراکز فوریت اورژانس یا مراکز جراحی مشغول به کار می شوند. افرادی که در این رشته تحصیل می کنند در تمامی مقاطع تحصیلی توانایی کار در مراکز درمانی را دارند. پس با توجه به مطالب ذکر شده می توان بیان کرد که رشته هوشبری بازار کار مناسبی دارد و کارشناسان این رشته دغدغه اشتغال نخواهند داشت.

گرایش های هوشبری

رشته هوشبری در مقطع کارشناسی فاقد هر گونه گرایشی است. پس مدرک تحصیلی تمام کارشناسان این رشته فاقد از نام دانشگاه مشابه با یکدیگر خواهد بود.

کاربردهای هوشبری

کاربردهای رشته هوشبری همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، بیشتر مرتبط با حوزه درمان می شود. فارغ التحصیلان رشته هوشبری در تمامی مقاطع جهت تکمیل کادر درمان به کارگرفته خواهند شد. اگر به صورت خاص بخواهیم به یک کاربرد رشته هوشبری اشاره کنیم می توان ویژگی مراقبت آنها از بیمار را ذکر کرد. کارشناس هوشبری در تمام مراحل بیهوشی از ابتدا تا زمان به هوش آمدن، شرایط بیمار را کنترل کرده و این فرآیند را تسریع و بهبود می بخشد. کاربرد اصلی رشته هوشبری کمک به کاهش درد بیمار در عمل های جراحی یا شرایط دیگر با حفظ سلامتی آنهاست.

درآمد رشته هوشبری

درآمد یک فارغ التحصیل رشته هوشبری در بخش های خصوصی و دولتی متفاوت می باشد. البته در زمینه حقوق عواملی چون تحصیلات، تسلط کاری، تجربه و… تاثیر دارد. با توجه به اینکه اغلب کارشناسان رشته هوشبری در بیمارستان ها و مراکز درمانی مشغول به کار هستند، میزان حقوق آنها در بازه ای مشخص و مشابه با سایر رشته های پیراپزشکی است. به طور کلی می توان گفت درآمد رشته هوشبری در ایران در قیاس با سایر مشاغل قابل توجه است.

ادامه تحصیل در رشته هوشبری

امکان ادامه تحصیل برای کارشناسان رشته هوشبری در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد. البته کارشناسان رشته هوشبری باید به این نکته توجه کنند که رشته هوشبری به طور خاص فاقد دوره کارشناسی ارشد است اما ۲۲ رشته وجود دارد که کارشناسان رشته هوشبری می توانند به کمک مدرک کارشناسی خود در آن رشته ها پذیرفته شوند. این ۲۲ رشته بسیار متنوع هستند و کارشناسان هوشبری باید براساس علایق و توانایی خود رشته موردنظرشان را انتخاب کنند. کارشناسان رشته هوشبری می توانند در رشته‌هایی چون مهندسی پزشکی، ارزیابی فناوری سلامت، آناتومی، پرستاری، اپیدمیولوژی، انفورماتیک پزشکی، آمار زیستی، اقتصاد بهداشت، آموزش هوشبری و… که از زیر شاخه های علوم پزشکی هستند، ادامه تحصیل دهند. در ادامه چند رشته اصلی دوره کارشناسی ارشد که کارشناس رشته هوشبری امکان ادامه تحصیل در آن را دارد به طور مختصر معرفی خواهیم کرد.
آمورش هوشبری
اپیدمیولوژی
اتاق عمل

رشته هوشبری در جهان

کارشناسان هوشبری که قصد ادامه تحصیل در خارج کشور را دارند، باید از چالش های آن مطلع باشند. شرایط آموزش در سایر کشورها برای این رشته بسیار دشوار است. در بسیاری از کشورهای دیگر یک برنامه پیش پزشکی در نظر گرفته می شود، که شامل دروسی چون: زیست شناسی، شیمی آلی و فیزیک خواهد بود. درحقیقت مدرکی به عنوان هوشبری وجود ندارد بلکه علاقه مندان جهت کارشناسی در این رشته چهارسال پزشکی و چهار سال هوشبری را پشت سر خواهند گذاشت. البته این نوع آموزش در هر کشوری سبک و سیاق خود را دارد. رشته های پزشکی و پیراپزشکی به سلامت مردم در جامعه مرتبط می باشد، پس برای هر فعالیتی در کشوری دیگر افراد باید مدرکشان را معادل سازی کنند. اکثر افراد برای مهاجرت کشور کانادا را انتخاب می کنند، زیرا تسلط به زبان انگلیسی در همه استان های آن کاربرد دارد.