رشته‌ی علوم و مهندسی صنایع غذایی

بازار کار رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی

در این بخش قرار است نگاهی به بازار کار رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی داشته باشیم. به صورت کلی بازار کار این رشته از شرایط خوبی برخوردار است. با توجه به اینکه رشته مهندسی صنایع غذایی یک رشته کاربردی و بسیار مهم در بازار کار تلقی می‌شود، بنابراین فارغ التحصیلان آن می توانند با افزایش توانایی های عملی و علمی متصدی رده های شغلی با درآمد عالی شوند. البته شایان ذکر است که برخی از فارغ التحصیلان این رشته در مشاغل غیر مرتبط با درآمد کمتر مشغول به کار شده اند، زیرا از تمامی پتانسیل‌های بالقوه فارغ التحصیلان به دلیل سوءمدیریت استفاده نشده. است. با این حال با افزایش مهارت، تقویت رزومه و دانش تخصصی می توان به جایگاه شغلی مناسب دست پیدا کرد. برخی از سازمانهای مرتبط که فارغ التحصیلان رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی می توانند در آنجا مشغول به کار شوند در زیر ارائه شده است:

کاربردهای رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی

در این بخش قرار است نگاهی به کاربرد های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی داشته باشیم. به صورت کلی کاربرد های رشته ها را می توان از دیدگاه مورد بررسی قرار داد. از دیدگاه اول به بکارگیری نیروی انسانی در موسسات آموزشی مانند دانشگاه ها و مراکز تحقیقات می توان اشاره کرد. با توجه به اینکه برای نسل آینده نیاز به اساتید و مربیان حرفه ای وجود دارد؛ در نتیجه دانشجویان می توانند با اخذ مدرک تحصیلی در مقاطع تکمیلی ارشد و دکترها در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی به عنوان استاد و هیئت علمی مشغول به کار شود. در واقع دانشجویان آینده نیاز به اساتید با تجربه دارند تا آنها را برای ورود به بازار کار آماده نماید، از این رو یکی از کاربردهای این رشته مرتبط با بخش آموزش در دانشگاه می باشد.

کاربرد دوم رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی مربوط به بکارگیری نیروی انسانی در سازمانهای خدماتی و اجرایی است. هدف نهایی تربیت دانشجویان رفع نیازهای سازمان مرتبط و صنعت غذا می باشد، بنابراین دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی می توانند در رده های شغلی در سازمان های خدماتی و اجرایی استخدام شده و با تخصص خود نیاز سازمان را برطرف نمایند.

توجه نمایید که سه ضلع صنعت، دانشگاه و دولت باید در کنار هم و هماهنگ با هم کار کنند تا نیاز جوامع برطرف شود. به همین دلیل برای رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی رده های شغلی متفاوت در این سه ضلع در نظر گرفته شده است.

درآمد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی

درآمد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در ایران به طور میانگین متوسط و رو به بالا هستند. البته ممکن است برخی از فارغ التحصیلان را ببینید که در جایگاه های شغلی مرتبط با درآمد کمتر مشغول به کار شده اند، که این به دلیل عدم شایسته سالاری مناسب در استخدام کارشناسان است. با این حال شما می توانید با کسب مهارتهای علمی و عملی بیشتر و تقویت رزومه به درآمد بالایی دست پیدا کنید. توجه داشته باشید که درآمد ارتباط تنگاتنگی با جایگاه شغلی داشته و بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند مدرک تحصیلی، سابقه کار، مهارت های تخصصی و سازمان محل خدمت متغیر است. برای مثال افرادی که سابقه کاری کمتری دارند نسبت به افراد با تجربه میزان حقوق کمتری را دریافت می کنند. همچنین کسانی که مدرک تحصیلی بالاتری دارند نسبت به کسانی که مدرک تحصیلی کاردانی داشته از مزایای بیشتری برخوردار هستند.

ادامه تحصیل در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی

ادامه تحصیل در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی یکی از اولویت های افرادی است که در مقطع کارشناسی این رشته اقدام به تحصیل کرده اند. اکثر دانشجویان به دنبال ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند تا به مدرک تخصصی و جایگاه های شغلی بالا دست پیدا کنند. به دلیل جایگاه شغلی بهتر و درآمد بیشتر در مقاطع ارشد و دکتری، متقاضیان زیادی برای آزمون تحصیلات تکمیلی شرکت می کنند.

رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در جهان

مهندسین مواد غذایی سیستم هایی را برای تولید، پردازش، توزیع و ذخیره مواد غذایی و کشاورزی طراحی و توسعه می دهند. ایمنی و کیفیت مواد غذایی، تصفیه زیستی، داروها و بسته بندی سازگار با محیط زیست بر عهده متخصصین رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی است. فارغ التحصیلان در شرکت های صنعتی و مشاور استخدام شده و پیش‌بینی می‌شود که اشتغال کلی متخصصین کشاورزی و مواد غذایی از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۱ به میزان ۸ درصد رشد کند که سریع‌تر از میانگین همه مشاغل است. به صورت کلی فارغ التحصیلان این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها را رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

  • دانشگاه و تحقیقات واگنینگن، هلند
  • دانشگاه کالیفرنیا، دیویس، ایالات متحده آمریکا
  • دانشگاه علوم کشاورزی سوئد، اوپسالا، سوئد
  • دانشگاه کرنل، ایتاکا، ایالات متحده آمریکا
  • دانشگاه کشاورزی چین پکن، (سرزمین اصلی)
  • ETH زوریخ، سوییس
  • دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB)، ایالات متحده آمریکا
  • دانشگاه پوردو، وست لافایت، ایالات متحده
  • دانشگاه علوم زیستی نروژ
  • دانشگاه ایالتی میشیگان، ایست لنسینگ، ایالات متحده

در میان دانشگاه های آسیایی دانشگاه کشاورزی چین در رتبه ۵ و دانشگاه توکیو در رتبه ۲۴ قرار دارد. دانشگاه اصفهان و دانشگاه تهران در رده بندی ۲۵۱-۳۰۰ قرار دارند.

شرایط درآمد متخصصین رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی برحسب جایگاه شغلی و سابقه خدمت متفاوت است. اکثر حقوق ها در رده مشاغل صنایع غذایی در کانادا ۸۰۰۰۰ دلار در سال یا ۴۱.۰۳ دلار در ساعت است. به طور متوسط کارشناسان رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در سراسر ایالات متحده ​​سالانه ۷۴۳۴۵ دلار یا ۳۵.۷۴ دلار در ساعت درآمد دارند. همچنین براساس آمار دیگر به دست آمده از دستمزد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در ایالات متحده از ۱۹۱۱۴ دلار تا ۵۰۹۹۹۸ دلار با میانگین حقوق ۹۱۶۵۰ دلار متغیر است.