رشته‌ی تکنولوژی پرتوشناسی

بازار کار رشته تکنولوژی پرتوشناسی

بازار کار رشته تکنولوژی پرتوشناسی به صورت کلی مناسب و مطلوب است. با توجه به اینکه این رشته در گروه پیراپزشکی قرار می گیرد در نتیجه می توان بازار کار خوبی را برای آن متصور شد. رشته های پیراپزشکی به دلیل داشتن طرح یک فرصت عالی برای ورود به بازار کار هستند.

البته ناگفته نماند که مانند سایر رشته ها این رشته هم دچار سوءمدیریت شده و برخی از فارغ التحصیلان آن در رده های شغلی غیرمرتبط مشغول به کار شده اند. اما اگر دانش و مهارت تخصصی ارتقا یابد می توان در رده های شغلی با درآمد مناسب مشغول به کار شد.

جایگاه دانش آموختگان بعد از فارغ التحصیلی مشخص است و آن ها می توانند در سازمان های زیر مشغول به کار شوند:

  • مراکز تصویربردای مانند ایزوتوپ، رادیولوژی، MRI، سی تی اسکن
  • دانشگاه های علوم پزشکی
  • سازمان های انرژی اتمی
  • بیمارستان های دولتی یا خصوصی
  • مراکز خصوصی
  • درمانگاه و کلینک های دولتی و خصوصی

کاربردهای رشته تکنولوژی پرتوشناسی

کاربردهای رشته تکنولوژی پرتوشناسی از دو دیدگاه قابل بررسی است. در دیدگاه اول باید به نقش دانشگاه ها در تربیت نیروی انسانی مورد نیاز سازمان ها پرداخت. به عبارتی یکی از کاربردهای مهم این رشته در نقش استاد در دانشگاه ها یا موسسات آموزشی و تحقیقاتی است. با توجه به اهمیت سه ضلع دولت، دانشگاه و صنعت باید دانشگاه نیروی استاد خود را برای آموزش نیروی کار تامین کنند. دانشجویان با اخذ مدراک تحصیلی عالیه می توانند در دانشگاه ها به عنوان استاد یا هئیت علمی مشغول آماده سازی دانشجویان برای ورود به بازار کار شوند.

کاربرد دوم رشته تکنولوژی پرتوشناسی حضور نیروی متخصص و حرفه ای در بازار کار است. با توجه به نیاز مبرم صنعت به متخصصین این رشته باید نیروی کارآزموده و حرفه ای برای تصدی جایگاه های خالی مشغول به کار شوند. بنابراین رفع نیازهای سازمان مربوطه با دانش و مهارت تخصصی فارغ التحصیلان رشته رادیولوژی کاربرد دوم این رشته است.
درآمد رشته تکنولوژی پرتوشناسی

درآمد رشته تکنولوژی پرتوشناسی به صورت کلی خوب و متوسط است. توجه داشته باشید که درآمد با جایگاه شغلی ارتباط مستقیمی دارد. در صورت داشتن یک رده یا ردیف شغلی مناسب است که می توانید به درآمدهای بالا دست پیدا کنید. با توجه به اینکه شایسته سالاری مناسبی در کشور برای استفاده از پتانسیل های بالقوه نشده است ممکن است برخی از دانشجویان در رشته های غیرمرتبط با درآمد کم استخدام شده باشند. اما در عین حال با افزایش مهارت علمی و عملی و تقویت رزومه می توان یک جایگاه شغلی با درآمد ایده ال را به دست آورد.

درآمد رشته تکنولوژی پرتوشناسی به فاکتورهای مختلفی مانند مدرک تحصیلی، جایگاه شغلی، مکان استخدام، سازمان محل خدمت، تجربه کار و رزومه فرد بستگی دارد. با ارتقا هر یک می توان درآمد را نیز افزایش داد. در برخی موارد اشتغال در سازمان های دولتی به مراتب درآمد کمتری نسبت به مراکز خصوصی دارد.

ادامه تحصیل در رشته تکنولوژی پرتوشناسی

رشته تکنولوژی پرتوشناسی در داخل ایران در دانشگاه های معتبر دولتی ارائه می شود. امکان ادامه تحصیل برای این رشته در دانشگاه های دولتی،آزاد و غیر دولتی در سطح کشور وجود دارد. دانش آموختگان با مطالعه برخی از دروس تخصصی و اختیاری می توانند در گرایش های مختلف ادامه تحصیل بدهند. به دلیل جایگاه شغلی بالاتر در مقاطع ارشد و دکتری، بسیاری از دانش آموختگان بعد از اتمام مقطع کارشناسی وارد مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری می شوند.

رشته تکنولوژی پرتوشناسی در جهان

کارشناسان رشته تکنولوژی یا رادیوگراف ها مشاغل بسیار جالب و مفیدی دارند. شغل آنها هیجان انگیز است زیرا با برخی از پیشرفته ترین تجهیزات تکنولوژیکی در صنعت مراقبت های بهداشتی کار می کنند و از بیماران در هر سن، قومیت و فرهنگی مراقبت می کنند. فرصت های زیادی برای پیشرفت و افزایش دستمزد بر اساس سطح مهارت، موقعیت مکانی و تجربه کار برای این رشته وجود دارد. به صورت کلی فارغ التحصیلان این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان اعضای مصنوعی بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته تکنولوژی پرتوشناسی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم، بهتر است به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان بپردازیم. جهت لیست کردن برترین دانشگاه های جهان برای رشته تکنولوژی پرتوشناسی از رتبه بندی QS که یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی استفاده کرده ایم.

QS براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی به رتبه بندی دانشگاه‌ها می پردازد. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات QS برای رشته تکنولوژی پرتوشناسی ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

  • دانشگاه هاروارد، کمبریج، ایالات متحده آمریکا – Harvard University
  • دانشگاه آکسفورد، بریتانیا – University of Oxford
  • دانشگاه استنفورد، استانفورد، ایالات متحده – Stanford University
  • دانشگاه کمبریج، بریتانیا – University of Cambridge
  • دانشگاه جان هاپکینز- بالتیمور، ایالات متحده – Johns Hopkins University
  • دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (UCLA)، ایالات متحده – University of California, Los Angeles (UCLA)
  • UCL لندن، انگلستان
  • امپریال کالج لندن، انگلستان – Imperial College London
  • دانشگاه ییل نیوهیون، ایالات متحده آمریکا – Yale University
  • دانشگاه تورنتو، کانادا – University of Toronto

کارشناسان رادیولوژی در سال ۲۰۲۱ متوسط ​​حقوق ۶۱۳۷۰ دلار داشتند. ۲۵ درصد از پردرآمدترین آنها ۷۷۲۹۰ دلار در سال درآمد داشتند، در حالی که ۲۵ درصد با کمترین حقوق ۴۸۹۰۰ دلار بودند. از ۲۹ ژانویه ۲۰۲۳، متوسط ​​دستمزد ساعتی یک کارشناس رادیولوژی در ایالات متحده ۲۹.۲۶ دلار در ساعت است. اکثر دستمزدهای تکنسین رادیولوژی در حال حاضر بین ۲۱.۸۸ دلار (صدک ۲۵) تا ۳۲.۴۵ دلار (صدک ۷۵) در سراسر ایالات متحده است. میانگین دستمزد برای یک تکنسین رادیولوژی (تا ۱۰.۵۸ دلار)، متغیر است که این امر نشان می دهد دستمزد مناسب و افزایش پتانسیل درآمد به سرعت پیشرفت در تجربه کار بیمارستانی و میزان کار خصوصی بستگی دارد. اگر در زمینه هایی مانند سونوگرافی یا سایر دستگاه های پیشرفته تصویربردای تخصص پیدا کنید این رشته می تواند بسیار سودآور باشد.