بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر
در این بخش قرار است به بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر بپردازیم. با توجه به کاربردیبودن رشته مهندسی کامپیوتر در جامعه، شرایط بازار کار آن در وضعیت مطلوبی قرار دارد. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در جایگاههای شغلی مناسب با درآمدهای خوب مشغول به کار شوند. به صورت کلی فارغالتحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر با بیکاری مواجه نخواهند بود. یک مهندس کامپیوتر در صورت داشتن مهارتهای موردنیاز بازار کار، قبل از فارغالتحصیلی هم حتی میتواند شاغل باشد. این رشته دارای آینده شغلی مطمئنی است. یک مهندس کامپیوتر در صورت داشتن علاقه و پشتکار کافی، بدن هیچ تجهیزات خاصی میتواند شاغل شود و درآمد خوبی داشته باشد.
تا سال ۲۰۲۲ شانس یافتن یک شغل و استخدامشدن در حوزههای مرتبط با رشته کامپیوتر بین ۷ تا ۲۵ درصد و در سایر رشتهها چیزی حدود ۱۱ درصد خواهد بود. مؤسساتی که فارغالتحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر میتوانند در آن جا مشغول به فعالیت شوند شامل:
- مراکز صنعتی و تولیدی
- شرکتهای تولید کننده قطعات و دستگاهها
- شرکتها
- مؤسسات خدماتی
- مراکز آموزشی
- مؤسسات بهداشتی و درمانی
- سرپرست فناوری اطلاعات یا تحلیلگر دیتا و بهینهسازی سایت برای سازمانها
- و …
مراکز صنعتی و تولیدی شرکتهای تولید کننده قطعات و دستگاهها شرکتها مؤسسات خدماتی مراکز آموزشی مؤسسات بهداشتی و درمانی سرپرست فناوری اطلاعات یا تحلیلگر دیتا و بهینهسازی سایت برای سازمانها و…
از مشاغل رایج رشته کامپیوتر در ایران میتوان به طراحی و توسعه نرمافزار، مدیر پروژههای نرمافزار، مدیریت پایگاهداده، برنامهنویسی اپلیکیشنهای موبایل، مدیر و پشتیبان شبکه، طراحی صفحات وب، تولید محتوا، برنامهنویسی بکاند و فرانتاند، کارشناس سئو، مهندسی امنیت اطلاعات، مدرس دانشگاه، عضو هیئتعلمی و… اشاره کرد.
کاربردهای رشته مهندسی کامپیوتر
آموزش عالی در هر رشته تخصصی به دنبال تربیت نیروهای متخصص در سطوح مختلف کادرانی تا دکتری است و انتظار میرود این افراد در کنار هم پاسخگوی نیازهای تحقیقاتی و اجرایی در کشور باشند. بهطورکلی از سه حیث میتوان کاربردهای رشته مهندسی کامپیوتر را مورد توجه قرار داد. وهله اول مراکز تحقیقاتی سراسر کشور که به متخصصین این رشته جهت انجام پژوهش نیاز دارند. وهله دوم؛ خدمات اجرایی در مراکز اداری جهت انجام پروژههای سازمانی که نیازمند نیروهای متخصص و حرفهای است. وهله سوم، در صورت داشتن مدرک کارشناسی ارشد و دکتری میتوان در زمینه آموزش نیروهای حرفهای بهعنوان استاد در دانشگاههای کشور مشغول شد، در واقع پرورش اساتید برای دانشجویان در سالهای آینده و افزایش سطح علمی کشور از دیگر کاربردهای بسیار مهم این رشته محسوب میشود.
برخی از کاربردهای رشته مهندسی کامپیوتر در زیر ارائه شده است:
- برنامهنویسی
- مهندسی نرمافزار
- معمار برنامههای کامپیوتر
- مدیر داده
- معمار اطلاعات
- تحلیلگر امنیت داده
- مدیر امنیت سیستمهای اطلاعاتی
- مهندس شبکه
- توسعهدهنده وب
- مهندس سختافزار کامپیوتر
- مدیر بانک اطلاعاتی
- تحلیلگر سیستمهای کامپیوتری
- مدیر امنیت شبکه
- گرافیست
- طراحی وبسایت
- کارشناس فروش
- کارشناس فناوری اطلاعات
- دستیار مدیر پروژه
- کارشناس آنتیویروس شبکه
- توسعهدهنده بلاکچین
- توسعهدهنده اپلیکیشنهای موبایل
درآمد رشته مهندسی کامپیوتر
درآمد رشته مهندسی کامپیوتر یکی از دلایلی که موجب میشود داوطلبان رشته خاصی را بهعنوان رشته دانشگاهی انتخاب کنند، درآمد آن رشته است. داوطلبان به دنبال رشتههایی با بازار کار مناسب و درآمد بالا هستند. رشته مهندسی کامپیوتر یکی از رشتههای پردرآمد گروه ریاضی است. همین دلیل نیز موجب میشود که اکثر داوطلبان گروه ریاضی این رشته را برای آینده کاری خود انتخاب کنند.
یکی از مزیتهای اصلی شغل مهندسی کامپیوتر انعطاف بسیار بالای آن هست بهطوریکه در تمامی سازمانها و ادارات و شرکتها کاربرد دارد. با توجه به تنوع شغلی زیاد این حرفه، بازههای متفاوتی هم برای حقوق این مهندسین در نظر گرفته شده است. حقوق یک مهندس کامپیوتر در سطح کارشناس در سمتهای کارشناس نرمافزار، طراح وب، برنامهنویس وب، کارشناس فناوری اطلاعات، مهندس پشتیبان، کارشناس فنی به طور میانگین ۱۲ میلیون است. حقوق یک مهندس کامپیوتر در سطح سرپرست در سمتهای سرپرست انفورماتیک، مدیر فنی و پشتیبانی، کارشناس ارشد نرمافزار، سرپرست فناوری اطلاعات به طور میانگین ۱۵ میلیون است. حقوق یک مهندس کامپیوتر در طرح مدیر با سمتهای مدیر فناوری اطلاعات، مدیر پشتیبانی، مدیر نوآوری، مدیر پروژه به طور میانگین ۲۳ میلیون است.
در نظر داشته باشید که درآمد فارغالتحصیلان مهندسی کامپیوتر در شرکتهای دولتی یا خصوصی متفاوت است. دانشآموختگان این رشته میتوانند به صورت فریلنسری و کارآفرینی مشغول به کار شوند و به درآمدهای بسیار بالایی دست پیدا کنند. به صورت کلی درآمد خوب و قابل توجهی را میتوان برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر هم در ایران و هم در کشورهای خارجی متصور شد.
ادامه تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر
ادامه تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر تا مقطع دکتری امکانپذیر است. داوطلبین میتوانند با شرکت در کنکور مقاطع تحصیلات تکمیلی در دوره کارشناسی ارشد و دکترای در گرایشهای مختلف این رشته تدریس کنند. امکان ادامه تحصیل رشته مهندسی کامپیوتر در داخل ایران در دانشگاههای معتبر دولتی و غیردولتی ارائه میشود. به دلیل جایگاه شغلی بالاتر در مقاطع ارشد و دکتری، بسیاری از دانشآموختگان بعد از اتمام مقطع کارشناسی وارد مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری میشوند. در این بخش شرایط تحصیل در این مقاطع را برای علاقهمندان مورد بررسی قرار میدهیم.
رشته مهندسی کامپیوتر در جهان
رشته کامپیوتر که باعث جهانی شدن اطلاعات و ارتباطات شده است، رشته امروز و آینده است تا جایی که پیشبینی میشود تا ۱۰ سال دیگر در کشورهای پیشرفته مردم همان قدر که به نیروی برق وابسته هستند به شبکه اینترنت وابسته خواهند شد. به طور مثال ایالات متحده آمریکا به دلیل پیشرفتهای صنعتی که در بسیاری از نقاط کشورش در حال وقوع است، به رشته مهندسی کامپیوتر توجه ویژهای داشته و سرمایهگذاریهای عظیمی در این زمینه انجام داده است؛ زیرا مهندسان کامپیوتر نقش کلیدی در پیشرفت تکنولوژی دارند. این متخصصان سختافزار، نرمافزار و شبکههای کامپیوتری را طراحی، ساخت، نگهداری و ارتقاء میدهند و راهحلهای نوآورانه و عملی برای مشکلات فناوری و کسبوکار ارائه میدهند. همچنین مهندسان کامپیوتر میتوانند کارهای زیادی از جمله طراحی، توسعه سیستمها و حتی کار با روباتیک و هوش مصنوعی انجام دهند و بخشهای متعددی از جمله صنعت و حتی مراقبتهای بهداشتی را پوشش میدهند.
اگر بخواهیم به صورت دقیقتر شرایط رشته مهندسی کامپیوتر در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا معرفی بهترین دانشگاههای جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغالتحصیلان در ردههای شغلی مختلف بپردازیم. در حال حاضر طبق آخرین تغییرات رتبهبندی دانشگاههای جهان برای مهندسی کامپیوتر ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند. لازم است ذکر شود که رتبهبندی QS یکی از مهمترین رتبهبندیهای دانشگاهی است که بر اساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئتعلمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئتعلمی بینالمللی، نسبت دانشجویان بینالمللی و میزان استنادات بهازای هر عضو هیئتعلمی دانشگاهها را رتبهبندی میکند.
- موسسه فناوری ماساچوست (MIT) کمبریج، ایالات متحده آمریکا – Massachusetts Institute of Technology (MIT)
- دانشگاه کارنگی ملون پیتسبورگ، ایالات متحده آمریکا – arnegie Mellon University
- دانشگاه استنفورد، ایالات متحده – Stanford University
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB)، ایالات متحده آمریکا – University of California, Berkeley (UCB)
- دانشگاه آکسفورد، بریتانیا – University of Oxford
- دانشگاه ملی سنگاپور (NUS) – National University of Singapore (NUS)
- دانشگاه کمبریج، بریتانیا – University of Cambridge
- دانشگاه هاروارد، کمبریج، ایالات متحده آمریکا – Harvard University
- ETH زوریخ، سوییس – ETH Zurich
- EPFL، لوزان، سوئیس – EPFL
اگر به شغل مهندسی در علوم کامپیوتر علاقه دارید، ایالات متحده یک مکان عالی برای تحصیل است. این کشور دارای تعدادی از برترین دانشگاههای جهان است که برنامههای درسی عالی در این زمینه ارائه میدهند.
همچنین شایان ذکر است که در میان دانشگاههای آسیایی دانشگاه ملی سنگاپور در رتبه 6و دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور (NTU) با قرار گرفتن در رتبه 11 بهعنوان برترین دانشگاه ها در شاخه مهندسی کامپیوتر شناخته میشود. از طرف دیگر در بین سایر دانشگاهها، دانشگاه ملی سنگاپور در رتبه 7 قرار داد. در بین دانشگاههای ایران، دانشگاه شریف در ردهبندی 301-350 و دانشگاه تهران در ردهبندی 351-400 قرار دارد.
با بررسی لیستی از پولسازترین و بزرگترین شرکتهای حال حاضر دنیا خواهید دید که بسیاری از این شرکتهای فعال در حوزه کامپیوتر، آیتی و فناوری اطلاعات هستند؛ مواردی نظیر مایکروسافت، اپل، گوگل، آمازون، فیسبوک، اینستاگرام، سامسونگ، اینتل (Intel)، آیبیام (IBM)، اچ پی، هواوی و…. در جهان شناخته شده بوده و درآمدهای قابل توجهی را کسب میکنند. به طور مثال متوسط حقوق یک مهندس کامپیوتر در ایالات متحده 85116 دلار در سال است. میانگین حقوق مهندس کامپیوتر در کانادا 93600 دلار در سال یا 48 دلار در ساعت است. درآمد افراد مبتدی تازهکار از 79887 دلار در سال شروع میشود، درحالیکه اکثر افراد باتجربه تا 154328 دلار در سال درآمد دارند. بهترین کشورهای دنیا در زمینه توجه به مهندسی کامپیوتر، آمریکا، کانادا، استرالیا، آلمان، سوئد، نروژ و… هستند.